За един от най-успешните съвременни български музиканти, който изявява многостранния

...
За един от най-успешните съвременни български музиканти, който изявява многостранния
Коментари Харесай

Найден Тодоров – посланик на българската култура на програма „Христо Ботев“

За един от най-успешните модерни български музиканти, който изявява многостранния си гений посредством ярки тълкования на мостри от разнообразни музикални жанрове, изкуството като цяло съставлява освен професионално предопределение, само че и същина на виталния му и креативен мироглед. Това е пианистът, тромпетистът, композиторът, само че на първо място диригентът Найден Тодоров.

Роден в Пловдив през 1974 година, Найден Тодоров учи музика на първо време в музикалното учебно заведение в родния си град, а тромпетът и пианото са неговите първи спътници в огромното изкуство. Още в тези ранни години у младия музикант пламва любовта към дирижирането и на 16 години той основава собствен юношески оркестър, с който повече от едно десетилетие реализира концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия като записва и няколко компакдиска.


„ От най-ранните ми години дирижирането е било за мен като фикс-идеята – аз ще бъда диригент и точка! Интересното е, че го взех решение преди да съм видял симфоничен оркестър в живота си. И защото не съм потомствен музикант, а в фамилията имахме грамофон с грамофонни плочи, най-класическата грамофонна плоча беше с песните на „ АББА “. И аз се затварях в хола в къщи, пусках грамофона и дирижирах песните на „ АББА “ и „ Куин “. След това обяснявах и в учебно заведение, че аз ще бъда диригент “ – споделя Найден Тодоров.

И още тогава, следвайки порива на фантазията си, Найден Тодоров стартира да взима уроци по диригентство при дългогодишния шеф на Пловдивската опера Кръстю Марев. След това любовта му към дирижирането го води в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена, където негови учители са бележитите майстори на диригентската палка Карл Остерайхер, Урош Лайовиц, Гюнтер Тойринг и Конрад Лайтнер.


Като многостранен гений, Найден Тодоров не остава безучастен и към композирането. За това свое музикално прелъщение той споделя: „ Първата ми тапия за извоювана премия като композитор, в случай че мога да имам вяра на датата, е когато съм бил на 6 години… Пишех несъмнено класическа музика – писал съм доста за пиано, след това сонати за тромпет, имам едно скерцо за цигулка и оркестър и няколко къси творби за оркестър, доста се вълнувах и от вариациите и правех вариации по какви ли не тематики. Но сега, в който започнах да пиша своята Първа симфония, отпътувах за Виена и нещата поеха в друга посока “.

 Ръкопис на „ Миниатюра “, комбинация на Найден Тодоров

Талантът и триумфите на Найден Тодоров са оценени още при неговото образование. По време на следването си той е стипендиант на фондациите „ Борджезе “, „ Св. св. Кирил и Методи “ и „ Джордж Уохтер “, както и на Ротари клубовете във Виена и Йерусалим.

Като диригент Найден Тодоров концертира с някои от най-представителните български и непознати оркестри в най-големите културни центрове на Европа, Америка, Азия и даже Африка. В разнообразни интервали е живописен началник или основен шеф на Оперно-филхармоничните сдружения на Пловдив, Бургас, Русе. Има и креативен контакти с Grandopera Wichita.

 Диригентът Найден Тодоров, фотография: Василка Балевска
Найден Тодоров е притежател на редица влиятелни български и интернационалните оценки като измежду най-значимите са тези на Словашкия музикален фонд, Ротари клуб Виена, „ Кристална лира “ през 2005 и 2016 година, „ Музикант на годината “ 2013 и 2019, а през 2022 е определен за един от посланиците на българската просвета на стратегия „ Христо Ботев “.

В две следващи издания – на 15 и 22 февруари от 19.30 часа, предаването „ Студио „ Музика “ показва личността и изпълнителското изкуство на диригента Найден Тодоров , в което, наред с неговия роман за най-ярките моменти от виталния му и креативен път, ще звучи и доста музика от последните две епохи, както и мостри на българската музикална класика под негово дирижиране.

Снимки: Ани Петрова, Василка Балевска, Руди Бежев, БГНЕС, списък на Найден Тодоров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР