За двете страни на гнева, споделено от водещия изследовател в

...
За двете страни на гнева, споделено от водещия изследовател в
Коментари Харесай

Здравословният и нездравословен гняв ♥ Джефри ШУОРЦ

За двете страни на гнева, споделено от водещия откривател в региона на невропластиката Джефри Шуорц и книгата „ Ти не си твоят мозък “ (Изд. „ Изток-Запад “), написана в съавторство с психиатъра Ребека Гладинг. 

~ Истинска страст или прочувствено чувство?

„ Ние сме това, което вършим непрестанно. Следователно съвършенството не е обособен акт, а табиет. “ ~ АРИСТОТЕЛ 

Хората постоянно споделят, че им е най-трудно да дефинират дали си имат работа с същинска страст, или с прочувствено чувство. Способността да различавате същинските страсти от нездравословните и постоянно деструктивни прочувствени чувства е значително изискване, с цел да можете ясно да разберете какво се случва и вярно и градивно да реагирате на всяка зародила обстановка по метод, който е координиран с същинската ви същина и цели (т.е. с същинското ви Аз).

Дотук говорихме за въздействието на детството, с цел да ви помогнем да видите, че евентуално мозъкът ви е привикнал да подценява, минимизира, отхвърля, отхвърля или омаловажава вашите същински потребности и страсти и това ви кара да вършиме доста мисловни неточности. Тези мисловни неточности, когато не са вярно преназовани и преформулирани, постоянно замъгляват гледната ви точка и ви карат да смесвате сложни или разстройващи прекарвания от предишното си с хора, присъстващи в сегашния ви живот.

Тъй като нашата цел е да увеличим самопознанието ви и способността ви сами да забелязвате подправените мозъчни известия (в доста от случаите без терапевт), дано още веднъж разгледаме три от най-често срещаните и объркващи прочувствени прекарвания - яд, горест и тревога. Също по този начин ще погледнем от близко и „ би трябвало “ мненията.

~ Гневът: здравословен или вреден?

Гневът може да бъде както другар, по този начин и зложелател, според от съответната обстановка и от интензивността му. Когато е обземащ и се употребява деструктивно, гневът може да обърка живота ви, да скапе взаимоотношенията ви и да ви накара да действате по нездравословни способи. Може да ви накара да крещите по хората без причина, да посегнете към опиати или алкохол, да отблъсквате хората, да действате импулсивно и по този начин нататък. Когато обаче се употребява градивно, гневът е мобилизираща мощ, която работи във ваша отбрана и ви кара да се погрижите за себе си и да не позволите някой да се възползва от вас.

Случаят на 50-годишния Стив е образец за неовладян и безпочвен яд, водещ до нездравословни привички като пиянство на алкохол за утешение и бягство от действителността. Когато Стив попадал под властта на поредност от подправени мозъчни известия, които го карали да повярва, че всички към него са неспособни да се погрижат за себе си, той спирал да вижда тези хора и събития такива, каквито са. В тези моменти погледът му бил замъгляван от мислене вид „ всичко или нищо “, омаловажаване на позитивното и от „ би трябвало “ мнения, които го карали да се усеща под напрежение, уплашен, употребен и отчаян. Мозъкът му го карал да приема, че никой не вижда същинската му същина, а това водело до мощен и безпочвен яд, който не спирал да нараства през целия ден на Стив, до момента в който най-после той се добирал до у дома и до бутилката с алкохол и намирал в него несъмнено, само че пагубно утешение.

Накратко, неспособността на Стив да разграничи подправените известия на мозъка си, да преоцени прекарванията си и да види живота си от вероятността на Мъдрия си бранител, го карала да работи по нездравословни способи, които в последна сметка го наранявали (а също по този начин и хората към него, поради прочувственото му отчуждаване от тях). Ако можел да осъзнае, че мозъкът му работи съгласно неправилни команди и е мъгляв от мисловни неточности, той би видял, че хората в живота му се пробват да му дадат Петте съществени прочувствени фактора - внимание, приемане, съпричастност, добра оценка и допускане (а не да вземат нещо от него), и че гневът му е безпочвен и несъразмерен, тъй като не води до никакви градивни промени в живота му. Вместо да му помогне да се грижи за себе си, той го карал да подценява потребностите и страстите си още повече.

Ако вместо това Стив бил осъзнал, че част от неправилно ориентирания му яд е резултат от неговата непрекъснато възходяща самота и блян да бъде обвързван с значимите хора в живота си, това щяло да докара до демонстрация на същинските страсти, лежащи в основата на гнева му. В този случай той би съумял градивно да се оправи с тези същински страсти, като си разреши действително да изпита болката, подбудена от самоизолирането му, без значение какъв брой е мъчително това, и в последна сметка да ги приеме – без да се свръхидентифицира с тях и без да работи по нездравословни способи. По същия метод, успявайки да разпознае и градивно да се оправи с тъгата си, вместо да подценява, минимизира и отхвърля личните си потребности, той щял да има мотивация интензивно да промени живота си посредством положителни дейности като това да споделя на хората какво желае и от какво се нуждае, да прекарва повече време със фамилията си, да си обезпечи повече персонално време отвън работното място и по този начин нататък.

Какъв резултат има гневът върху вас – какво ви кара да правите – е от определящо значение за това дали е здравословен, или вреден. Когато гневът ви предизвиква да работите по-усърдно в своя изгода и съгласно същинското си Аз, той е здравословен и потребен. Например когато Кони употребила терзанието и гнева си като мотивация да удвои напъните си и да пробва несъмнено физиотерапевтично упражнение още веднъж и още веднъж, това било от изгода за нея. И назад, когато се ядосвала на себе си поради това, че не напредва с физиотерапията, гневът ѝ бил вреден. В тези случаи тя работила от позицията на подправените мозъчни известия (т.е. на „ би трябвало “ съжденията и лъжливите очаквания), вместо да види действително какъв прогрес е постигнала благодарение на своя Мъдър бранител. Тези мисловни неточности я карали да минимизира напредъка си и да изпитва непростим яд, който я отдалечавал от истинските ѝ цели.

Също толкоз нездравословен, само че по-трудно видим на пръв взор, е и методът, по който Джон подхождал към същинските си страсти. В неговия случай това, че не давал воля на гнева си, било също толкоз неприятно, колкото и прекомерната гневливост. Не позволявайки си да изпита яд или отричайки, че го има, Джон бил попаднал в затворен кръг от подправени мисли и нездравословни държания, които го били довели до такава степен, че да слага другите преди всичко и да води раболепен живот. И нищо не се трансформирало, до момента в който не съумял да види подправените известия на своя мозък в същинската им светлина. Когато съумял да даде воля на гнева си и да го употребява като мотивация за здравословни решения (например да прекарва време и с други хора, освен с Алисия; да прави неща за себе си; да показва ползите си, какво му харесва и какво не), гневът му се трансформирал в здравословна и продуктивна страст.

Както можете да видите от тези образци, гневът не е нещо, което може да бъде несъмнено еднозначно – нито е нещо напълно положително, нито е нещо напълно неприятно, нито пък може да се впише напълно единствено в една категория. Той е емоция – когато следва от действително изпитано отрицателно влияние и ви подтиква към деяние, което ви оказва помощ да се погрижите за себе си, само че също по този начин може да бъде и прочувствено усещане – когато е разследване от подправени мозъчни известия, които ви карат да действате по вреден метод.

~ Здравословен яд vs вреден яд

Здравословен гняв – той алармира, че са се възползвали от вас (или сте били наранени) по някакъв метод и ви предизвиква да се погрижите за себе си с достолепие и съчувствие. Той активизира мощ, която ви оказва помощ да забележите, че по някаква причина не сте съгласно същинското си Аз и че би трябвало да извършите здравословна смяна.

Нездравословен гняв – той е мъгляв от подправени мозъчни известия, най-много от мисловни неточности, към които спадат лъжливите упования и „ би трябвало “ съжденията. Той ви кара да действате по деструктивен метод, който ви вреди (а евентуално вреди и на другите) и ви отдалечава от същинските ви цели и полезности.

От: „ Ти не си твоят мозък “, Джефри Шуорц; Ребека Гладинг, изд. „ Изток-Запад “, 2017 година
Изображения: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР