За денонощието има нови 36 случая на заразени с коронавирус

...
За денонощието има нови 36 случая на заразени с коронавирус
Коментари Харесай

Трима починали и 36 новоустановени с COVID-19 у нас

За денонощието има нови 36 случая на инфектирани с ковид у нас, от тях на болнично лекуване са 15 души. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

1094 проби са изследвани с ПСР проби. Има 10 нови случая на заболели в столицата, като София и региона са преди всичко по брой на болните – 931 души. Активните области, в които има ковид, са 9. Сред най-засегнатите са Плевен, Пазарджик.

240 лекари, сестри, санитари са се заразили от ковид, което съставлява 11% от общия брой на инфектираните.

Общият брой на инфектираните е 2211 души, броят на умрелите е 108 души, за миналото денонощие имаме три нови случая на умряли. Възрастен мъж и жена в Института „ Пирогов “ със съпътстващи болести, и един млад мъж на 31 години в Ямбол, който е с диабет. Проф. Кантарджиев изясни, че диабетът се изостря при вирусни болести и може да докара до съдбовен край.

Излекуваните са към 600 души, през вчерашния ден са изписани 25 души. „ През последните месеци се натрупа опит, че даже и да прекараш леко болестта, ти оставаш дълго време вирусоотделител. У нас освобождаваме болните от карантина, единствено в случай че не са вирусоотделители “, добави проф. Кантарджиев. Той изрази удовлетворение, че към този момент няма нови случаи на ковид в старческите домове и домовете за деца с умствени увреждания. Проф. Кантарджиев уточни, че до най-малко към този момент са сведени броят на болните измежду медицинския личен състав.

В страната има огнище на още едно инфекциозно заболяване в Габровска област, където има 20 случая на Ку-треска.

Проф. Кантарджиев даде данни и за ефикасното репродуктивно число, т.е. какъв брой заболели заразява един човек с ковид. Ако при елементарния грип един болен заразява 1,5-2 души, при ковид това число е 1 заразява 3.

„ В момента репродуктивното число у нас е към 1 в интервала от 0,8 до 1,2. В първите седмици на развиване на болестта беше 1,7. Ако обърнем това число, тъй че то да е по-малко от 1, тогава ще забележим светлината в тунела на тази зараза “, сподели проф. Кантарджиев.

Успех е реализиран и при различен индикатор – времето за удвояване на болните. Ако първоначално това е ставало на 10 дни, то през днешния ден срокът е повече от месец. „ Изводът е един – ограничаващите ограничения дават резултат “, сподели проф. Кантарджиев.

В международен мащаб броят на болните е над 4,6 милиона души. Най-много са в Съединени американски щати, Испания и Русия. На балканите водач е Турция със 146 хиляди заболели. За последното денонощие в Гърция и Македония са регистрирани дребен брой заболели. В първата 9 души, а във втората 22 нови случая. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР