За да се влезе в еврозоната, има комплекс от много

...
За да се влезе в еврозоната, има комплекс от много
Коментари Харесай

Шефът на ЕБВР посочи единствената пречка на България пред еврото

За да се влезе в еврозоната, има комплекс от доста ясни критерии от позиция на бюджетен недостиг, инфлация и други. България, която сега е във валутния механизъм ERM II, има доста постоянна макроикономическа рамка, доста мощна фискална позиция, валутен ръб, тъй че критерият за валутния курс ще бъде изпълнен доста елементарно. Единствената незнайна (величина) е инфлацията, която нараства доста бързо - както тук, по този начин и в еврозоната. Това уточни в изявление за Българска телеграфна агенция президентът на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Одил Рено-Басо, която направи първата си аудиенция в страната ни откогато оглави институцията.

В София госпожа Рено-Басо се срещна с премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като с българските управляващи бе подписан меморандум за съгласие.

" Ще бъде значимо да се види по какъв начин ще се развие инфлацията през идващите месеци, в относителен ритъм тук и в останалата част на еврозоната. Така че бих споделила, това е единствената незнайна ", акцентира президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие, допълвайки, че България разполага с всички детайли, които са й нужни, с цел да покрие формалните критерии за присъединение към еврозоната.

Според госпожа Рено-Басо след приемането на еврото не би трябвало да се чака съответен напън върху инфлацията. По думите й от една страна това се вижда от образеца на останалите страни, приели единната валута, като родната й Франция, само че и поради валутния ръб, при който българската валута към този момент е обвързана с курса на еврото. Тя въпреки всичко призна, че е допустимо да се стигне до друго разбиране у жителите, като се появи разминаване сред възприемането и действителността.

Президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие не се ангажира с съответни прогнози за инфлацията, акцентирайки бързото развиване и големите шокове от възобновяване след коронавирусната пандемията и войната в Украйна, която оказва голямо въздействие върху цената на силата и храните. По думите й прогнозите, както за Европейски Съюз, по този начин и за България, са инфлацията постепенно да се върне към по-ниски нива.

При актуалната обстановка е значима стабилната, внимателна фискална политика, а когато е нужна поддръжка, тя да бъде извънредно целенасочена - към жителите, които в действителност имат потребност от подкрепяне, тъй като са по-уязвими, и да се заобикалят ограничения, които биха били доста скъпи за държавните управления и биха оказали въздействие върху дълговото ниво, уточни госпожа Рено-Басо.

Секторите, които Европейска банка за възстановяване и развитие дефинира като предпочитани при оказваната поддръжка, са възобновимата сила, развиване на инфраструктурата, публично-частни партньорства, да вземем за пример в Летище " София ".

" Работим да вземем за пример по диверсифициране на газовите доставки, само че продължаваме и да влагаме в енергийна успеваемост, във водоснабдителни компании, както и в потенциал за предпазване на газ. Това, може да се каже, са три целта, които бихме желали да проучим, да разработим на място като отговор на новия подтекст, основан от войната в Украйна ", уточни президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Институцията мощно подкрепя частния бранш, да вземем за пример в сферите на застраховането и финансите, само че и дребните и междинни предприятия.

Съществено в актуалната сложна среда е частният бизнес да продължи да влага и създава планове, акцентира госпожа Рено-Басо. Тя даде образец със селскостопанския бранш, в който би било значимо да се спомага за увеличение на производството и развиване на износа, като вероятно да се способства за справяне с очертаващия се дефицит на храни на световно ниво.

България има огромен капацитет и големи благоприятни условия като в този момент, с огромната поддръжка от Европейски Съюз, е доста значимо да построи бъдещето си, употребявайки тези изключителни запаси по най-ефикасния метод, сподели тя.

Президентът на Европейска банка за възстановяване и развитие като цяло предложи държавното управление да продължи да поддържа развиването на частния бранш, да основава солидна правна рамка за привличане на задгранични вложения, да развива съществуващите бизнеси. Тя означи също по този начин значимостта на общественото и икономическо включване на уязвими групи и обезпечаването на популацията, както и " зеления преход ", в това число с развиване на възобновимата сила, потенциали за предпазване и други.

Със подписания в понеделник меморандум за съгласие интернационалната финансова институция ще подкрепи българското държавно управление в провеждането на структурни промени и в реализацията на планове, финансирани от фондове на Европейски Съюз през програмния интервал 2021-2027 година Европейска банка за възстановяване и развитие ще окаже поддръжка и за планове в енергийния бранш, включени в българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ), с цел да поддържа използването на целите и активизирането на средствата от Европейски Съюз по Механизма за възобновяване и резистентност. Институцията ще даде консултантски действия по използването на основни цели и по ПВУ, да вземем за пример в развиването на възобновимите енергийни източници. Приоритетите са да бъде спазена тясната времева рамка, като се активизират запаси в точния момент за отпущането на средствата от Европейски Съюз. Същевременно организацията продължава и активността си по подкрепяне на развиването.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР