За да се сринат акциите на IT гигантите са достатъчни

...
За да се сринат акциите на IT гигантите са достатъчни
Коментари Харесай

В САЩ започва огромно антимонополно разследване на Facebook, Amazon, Google и Apple

За да се срутен акциите на IT колосите са задоволителни и единствено клюки. Но тези клюки бързо бяха доказани. Провеждането на следствие на равнището на Камарата на представителите получи поддръжката и на двете партии, а съгласно медиите и на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

По всичко проличава, че в Съединени американски щати стартира най-голямото антимонополно дело в историята. Под прицел на федералните управляващи са четирите най-големи IT компании на страната: Фейсбук, Amazon, Гугъл и Apple . В Конгреса следствието се организира от юридическия комитет на Камарата на представителите, оповестява Guardian. Отделно от това следствие, процедури във връзка с Amazon и Гугъл предизвикаха още две авторитетни структури – Федералната комерсиална комисия и Министерството на правораздаването, заяви Business Insider. Специална прокурорска комисия проверява и Amazon.

Тези следствия могат да имат доста съществени последици. Според американските медии, в следствието активността на Гугъл под лупа ще се преглежда целият бизнес на интернет колоса – реклама, онлайн услуги и даже метода на работа на търсачката и извеждането на резултатите от търсенето.

Reuters твърди, че Министерството на правораздаването се интересува и от бизнеса на Apple. А New York Times заяви, че огромните следствия имат поддръжката на двете съществени партии на Съединени американски щати. Говори се, че президентът Тръмп е податлив да окаже поддръжка на каквито и да било дейности против Гугъл.

На фона на тези клюки за следствието на „Голямата четворка“ в края на уикенда акциите на софтуерните колоси се сринаха общо със $140 милиарда . Фейсбук изгуби 7,5% от своята пазарна капитализация, а Alphabet – малко повече от 6%.

В понеделник слуховете се потвърдиха. Ръководителят на юридическия комитет Джералд Надлър акцентира:

„Отвореният интернет даде на американците големи прерогативи, в това число пик на икономическите благоприятни условия, големи вложения и онлайн обучение. Но се появяват от ден на ден доказателства, че няколко значими фигури желаят да поемат контрола върху основни браншове – онлайн търговията, уеб наличието и комуникациите“.

NYT обръща внимание на това, че следствието, макар че е в началния си стадий е доста огромно. Това значи, че под въпрос ще се окажат не просто обособените бизнес модели и тактики, а по какъв начин като цяло размера на фирмите в IT сферата лимитира конкуренцията.

Редица специалисти са на мнение, че управляващите с огромна възможност могат да решат разделянето на обособени елементи и на четирите най-големи в историята IT компании.

Навремето следствие от същия мащаб бе извършено против Microsoft на Бил Гейтс. Компанията съумя да избегне разделянето, само че имиджът на софтуерния колос бе негоден за съвсем 10 години и през това време се появи мощна конкуренция на Microsoft, в това число Гугъл.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР