За да се направи 3D Мапинг е нужна сграда или

...
За да се направи 3D Мапинг е нужна сграда или
Коментари Харесай

Да преживеете светлината – какво е 3D мапинг

За да се направи 3D Мапинг е нужна постройка или фасада и проектори. Марин Петков и Страхил Иванов извършват 3D планове в чужбина и у нас.

“Огряваме една постройка с толкоз мощни проектори, че тя се трансформира в платно, което може да опише история”, споделя Страхил Иванов, изобретателен шеф.



Дигиталната завивка би трябвало да пасне върху постройката. Идеята е хората да изпитат освен това, всички сетива да бъдат ангажирани.

“Да ги откъснем, да ги пренесем, да ги филмираме.”



През 2008 година откакто се завръща от Германия, Марин Петков основава компанията.

“Като всяко едно начало и това беше мъчно, изключително до момента в който хората схванат какво е “ projection mapping ” и има ли почва то у нас”, споделя създателя.



В началото имат планове най-вече в чужбина. Един от най-важните моменти в техния път е през 2015 година, когато печелят първия шампионат на Германия във формата на Festival Flights. През 2018 година печелят премията наново и оттогава Марин Петков става арт шеф на фестивала.

2021 година е доста сполучлива за българското 3D мапинг студиото. Един от най-известните им планове през тази година е “Винсент среща Рембранд” в една черква в Амстердам.

“Това е шоуто, което направихме 40-минутен документален роман.”



Техническото осъществяване на плана е много комплицирана, употребяват друга архитектура и 2D и 3D технология. Шоуто ще може да бъде гледано в Амстердам през идващите 5 години.

Фестивалът в Лайпциг е другият запаметяващ се за българското 3D мапинг студио. Освен получават цялостна независимост за своето творчество, осъществяването им стига до първа страница на локалния вестник.



В момента Марин и Светлин приготвят светлинно шоу за бенефиса на Златните девойки през декември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР