За да остане на власт и след края на мандата

...
За да остане на власт и след края на мандата
Коментари Харесай

Times: Путин има апетити към Беларус, но Лукашенко може да се обърне към Запада

За да остане на власт и след края на мандата си съветският президент Владимир Путин може да опита да превземе Беларус, предвижда анализаторът на в. "Times " Роджър Бойъс.

По думите му обаче в тази обстановка президентът на Беларус - Александър Лукашенко, може да се окаже съдружник на Запада.

Мандатът на Путин завършва през 2024 година, а в конституцията ясно е записано, че никой не може да бъде избиран за президент повече от два следващи мандата, припомня Бойъс. Най-привлекателният вид за него е обединение на Русия с Беларус, показва анализаторът.

Още през 1996 година Русия и Беларус подписаха контракт за основаване на съюзна страна, предполагащ основаване на федерация. Ако стопанските системи на двете страни бъдат напълно интегрирани, ще се появи по-голяма страна, "Русия плюс ". В този случай Путин би могъл без особени проблеми да оглави новата страна.

Проблемът с този сюжет е в това, че в Минск ръководи човек, който също няма желание да напуща поста си, акцентира Бойъс.

Беларус може да избегне лепкавите прегръдки на Путин, предвижда той.

Например, избирането на Владимир Зеленски за президент на Украйна може да промени връзките сред Киев и Москва. Путин може да реши, че елементарно ще надделее, само че политическата доверчивост на новия украински президент може да се окаже капан. Зеленски желае мир в Източна Украйна без да дава никакви територии на Русия. Путин желае разхлабване на западните наказания, не желае да отстъпва никакви позиции.

Има риск в този момент Путин да възобнови спора с вярата, че каквито и да са мирните договорености, те ще бъдат подписани съгласно неговите стремежи. Но поредна ескалация на спора в Донбас ще докара единствено до нови наказания от страна на Запада и даже от страна на Китай.

Каквото и да прави Путин по границите на страната си, рискува да покаже фундаменталната уязвимост на Русия. Икономиката й е доста отслабена след налагането на глобите и рухването на цените на петрола и газа.

Да, Русия ще ускори натиска против Лукашенко за основаване на съюзна страна. Целта е освен удължение на ръководството на Путин, само че и нахлуване към границите на Европейски Съюз и НАТО.

Не става дума Лукашенко да бъде убеждаван да се причислява към Европейски Съюз, нито към НАТО. Но в случай че Москва продължи да го притиска в ъгъла, той може да се обърне за помощ към МВФ. Фондът ще упорства за съществени стопански промени.

Лукашенко може да потърси и финансиране от страна на Европейски Съюз, само че Брюксел ще упорства за почтени избори, почитание към неправителствените организации и мораториум върху смъртното наказване.

Но ние сме в положение да дадем на Путин да разбере, че не може да се отнася с някогашните руски републики като с бащиния, обобщава Роджър Бойъс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР