За да избегнат струпването на хора и ново напрежение пред

...
За да избегнат струпването на хора и ново напрежение пред
Коментари Харесай

Властта пак опитва да намали опашките за личните документи

За да избегнат скупчването на хора и ново напрежение пред полицейските ръководства в страната в изискванията на задълбочаваща се коронавирусна зараза, ръководещите за повторно тази година удължиха периода на годност на изтичащите документи за идентичност - персонални карти, интернационалните паспорти и шофьорски книжки. Както " трябваше да бъдат сменени над 1.6 млн. персонални документи, а в опит да предотвратят хаоса пред гишетата от Министерство на вътрешните работи даже проведоха мобилни екипи, които започнаха да одобряват заявките по компании, огромни предприятия, държавни институции и други

С въвеждането на изключителното състояние на 13 март обстановката внезапно се промени и тогава се наложи първото 6-месечно удължение на валидността на изтичащите персонални документи, т.е. до 13 октомври. Сега депутатите отнов о удължиха с половин година периода на персоналните карти и на паспортите, като трансформираха закона за изключителното състояние. Така всички, които са с изтекли документи или им изтичат до края на януари, би трябвало да си ги подменят до края на юли 2021 година

За периода на удължаването, личните карти и паспорти са годни идентификационни документи за идентичност в България, а в чужбина в изискванията на взаимност. При искане нова персонална карта и паспорт могат да се издават и преди приключването на снадки период, плануват още законовите промени, които влизат в действие със задна дата - 31 октомври.

Срокът на годност на шофьорските книжки (свидетелствата за ръководство на моторно транспортно средство), който изтича в интервала от 13 март 2020 година до 31 декември 2020 година, се удължава със 7 месеца от датата на приключване на периода.  Шофьорските книжки ще са годни освен на територията на страната, а в сходство с Регламент (ЕС) 2020/698 по отношение на ограниченията предвид на експлоадирането на COVID-19.

До този миг 48 страни са изразили подготвеност за пропускане на български жители с изтекли документи да се завърнат в България, само че при изискванията на взаимност.

ВЪРВОЛИЦА

Въпреки следващото удължение на валидността на персоналните документи, опашките пред паспортните служби в София не понижават. Напротив. В първите дни на седмицата - понеделник и вторник напорът е по-голям, като от ранни зори хората се струпват на открито кой с защитна маска, кой без. Според информация на полицейски чиновници имало дни, когато в 9-те РПУ се приемали по 13 000 заявки за персонални карти.

Затова от Министерство на вътрешните работи припомнят, че всички жители с непрекъснат адрес на територията, обслужвана от Столична дирекция на вътрешните работи, имат опция да подават заявки за издаване на български персонални документи за елементарна или бърза услуга във всяко едно от звената " Български документи за идентичност " на територията на столицата.

Работното време на всички звена БДС в районните ръководства на територията на София и отдел „ Български документи за идентичност “ - Столична дирекция на вътрешните работи в делнични дни е от 7 до 17.30 часа, без обедна отмора, спирането на работата в интервала 13 - 13.30 часа е за стерилизация.

Всяка събота отдел „ Български документи за идентичност ”- Столична дирекция на вътрешните работи, на адрес: бул. Княгиня Мария Луиза № 48, приема заявки за издаване на български персонални документи - персонални карти и паспорти с такса за експресна и елементарна услуга.

ПРЕДВАРИТЕЛНО 

От началото на ноември приемането на заявки за нови документи за идентичност в Русе става след авансово записан час на телефонен номер 082/882288 , оповестиха от полицията. Това няма да важи в случаите, когато се постанова подаване на заявление с такса за експресна поръчка.

Новите ограничения се вкарват по отношение на усложнената епидемиологична конюнктура в страната и идните зимни месеци. За да не се получава скупчване на хора и  да се понижи изчакването на студено, всички, които желаят да подадат заявление за издаване на персонална карта и/или паспорт, както и да получат готовите си документи, ще би трябвало да се обадят авансово по телефона.

Записването на час може да става до три месеца напред, като сега се прави график до края на месец януари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР