За да има у нас добро бъдеще за децата, отговорният

...
За да има у нас добро бъдеще за децата, отговорният
Коментари Харесай

„Българските добродетели“ в помощ на хората и вярата

За да има у нас положително бъдеще за децата, виновният бизнес би трябвало да влага в това в партньорство с локалните управляващи Група ГЕОТЕХМИН обновява храмове, учебни заведения и детски площадки
„ Майка, изгубила тримата си синове, е дарила земята за двор на църквата „ Св. Архангел Михаил “. После локалните хора почнали да носят жито и царевица, продавали ги и дарили парите за построяването на храма. Следват даренията на иконостасите, огромната камбана, направена в Истанбул е дарена от цариградски българи и докарана с волска кола, а дребната е купена от локалните поданици и така… до през днешния ден. “ Това споделя Таня Илкова – пенсионер от Чавдар, която 27 година е била библиотекар и преподавател в селото, малко преди откриването на актуализирания храм на празника Голяма Богородица. Проектът е осъществен по Благотворителната стратегия „ Българските добродетели “ в партньорство сред Група ГЕОТЕХМИН и община Чавдар. По този метод традицията е продължена.

Църквата е издигната преди близо 140 години. Сега е изработен ремонт на фасадата, актуализирани са подовите настилки, построена е нова външна канализация, инсталирани са климатици, с които църквата ще се отоплява през зимата. „ За първи път храмът ще е добре отоплен през зимата и ние ще можем да идваме да се молим “, сподели Таня Илкова, която е от миряните, пристигнали на формалното разкриване на храма след неговото възобновяване.

„ Нашата черква има доста дълга история. Винаги се е крепяла върху даренията и помощта на доста хора. Искам да употребявам опцията да благодаря на фирмите Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг за това, че се съгласиха да включим този обект в програмата „ Българските добродетели “, която те финансират. Не знам дали има по-голяма добродетел от това да даряваш за черква – място, където човешката душа би трябвало да намира покой и успокоение в този извънредно сложен свят, в който живеем “, сподели кметът на Чавдар Григор Даулов откакто преряза лентата.

Изпълнителният шеф на Геотехмин ООД Доминик Хамерс честити празника на чавдарчани: „ Бих желал да поздравя всички присъстващи с огромния християнски празник - Успение на Пресвета Богородица. Благодаря на общината за чудесната концепция да отбележим завършването на два плана, изпълнени по линия на „ Българските добродетели “, навръх този ден и три дни преди нашия професионален празник – Деня на миньора. В региона на корпоративната обществена отговорност визията на проф. Цоло Вутов и на екипа ни е да работим дълготрайно за благоденствието на общностите, в които развиваме своята бизнес активност и където живеят доста от нашите чиновници. Правим това, което е значимо за обществото, благоденствието на локалните общности и децата “.

Обновяването на църквата не е измежду най-големите планове, изпълнени по стратегия „ Българските добродетели “, учредена от шефа на Геотехмин ООД проф. дтн Цоло Вутов и Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, само че е измежду най-значимите. Защото обновеният храм ще посреща вярващите, пристигнали да получат разтуха и да се помолят за себе си и своите близки.

Сред значимите планове в община Чавдар са и обезпечените безвъзмездни прегледи от експерти, които се организират за втора поредна година и ремонтирания здравен пункт. Така на жителите не им се постанова да пътуват до Пирдоп или до столицата, с цел да получат нужната здравна грижа. В Чавдар напролет на тази година беше актуализирана и детска площадка, а през предходната беше построен кабинет за приобщаващо обучение в локалното учебно заведение, бяха дарени и компютри за образованието по осведомителни технологии, също по стратегия „ Българските добродетели “.

На празника Голяма Богородица беше открита и ремонтираната хижа „ Сакарджа “ в подножието на едноименния рид. „ Хижата е доста значим план за нас. След ремонта тя се трансформира в актуален комфортен хотел. Надявам се да се усили потокът от туристи към хижата, съгражданите и гостите на общината да отмарят в модерни условия “, сподели Григор Даулов при откриването. Сградата е напълно актуализирана, санирана, с подмемени съоръжения, подови настилки и построени санитарни възли.  

Чавдар е една от петте общини, с което Група ГЕОТЕХМИН има тригодишни съглашения за поддръжка на значими за локалното население планове по „ Българските добродетели “. Група ГЕОТЕХМИН подава ръка на общините в региона на своята активност, с цел да осъществят взаимно значими за локалните хора дела, които те са затруднени да осъществят вследствие на пандемията от Covid-19 и икономическите последици. Инвестиции за възстановяване качеството на живот се осъществят и в Етрополе, Мирково, Златица и Челопеч, тъй като точно Елаците-Мед АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, реализира своята активност.

Едни от най-мащабните планове в региона на образованието и опазването на здравето са изпълнени точно в Етрополе, където се намира и Рудодобивният комплекс. През тази година бяха открити басейните в СУ „ Христо Ясенов “ – едно от най-големите учебни заведения в Софийска област. Водните уреди бяха затворени от близо 6 година поради липса на влагоуловители и дребните спортисти пътуваха до други обитаеми места, с цел да плуват. Обновяването на басейните, пространствата към тях и съблекалните е продължение на огромния ремонт на учебното заведение, при който беше построена нова отоплителна система, с помощта на която се реализира мечтаната температура във всички класни стаи, даже и в най-студените зимни дни. Изградено е парно отопление и в общежитието, в което са настанени възпитаници от учебното заведение и ученици на футболната академия „ Христо Стоичков “, заменена е настилката и във физкултурния салон. Ангажиментите на Група ГЕОТЕХМИН за поддръжка на община Етрополе са непрекъснати и това се е потвърдило през годините. В началото на предишното лято беше ремонтиран покривът на МБАЛ „ Проф. доктор Александър Герчев “ също по „ Българските добродетели “, а през тази година стартира реализирането на план за възстановяване на енергийната успеваемост на Професионална гимназия „ Тодор Пеев " в Етрополе и следва да бъде даден старт на още планове, които ще имат позитивно отражение върху живота на локалното население.

В Мирково напролет стартира градежът на „ Музей на археологическа и етнографска експозиция „ Мирково – през вчерашния ден и през днешния ден “. „ Артефакти потвърждават, че сме наследници на популярен народ, който в годините е устоял и е запазил своята еднаквост “, споделя кметът на селото Цветанка Йотина. Тя споделя, че разкопки на екип от Нов български университет в няколко елементи на землището на Мирково удостоверяват, че 5000 години прочие Хр. там е имало живот. Очаква се музеят да отвори порти през 2023 година Проектът се построява със средства по „ Българските добродетели “, като общината също има финансов принос. През 2021 и 2022 година по благотворителната стратегия е сменено напълно уличното осветяване в Мирково с нови ЛЕД лампи. През есента на предходната година са ремонтирани улици и сложени нови ЛЕД осветителни тела в с. Бенковски. В Мирково следва да бъде построена огромна детска площадка с атрактивни уреди, озеленяване и осветяване - план, който значим за децата в региона.

Група ГЕОТЕХМИН поддържа реализацията и на планове в община Златица. Там се прави ремонт на улици в града. Дарени са средства за ремонт на църквата в село Петрич. В община Челопеч ще започва създаване, уголемение и преустрояване на пет детски площадки, като по този метод Група ГЕОТЕХМИН продължава сполучливо своето партньорство с локалната власт за вложения, ориентирани към децата.  

Направеното по Благотворителната стратегия „ Българските добродетели “ е в помощ на хората – с цел да имат по-добър живот там, където живеят. За да може популацията в дребните обитаеми места да има нови и осветени улици, децата да учат в съвременни и топли класни стаи, да спортуват в актуализирани и чисти басейни, да порастват щастливи, да учат и да се развиват тук, в родината. Позицията на Група ГЕОТЕХМИН е, че в случай че желаеме в България да има положително бъдеще за децата, то виновният бизнес би трябвало да влага в това в партньорство с локалните управляващи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР