За да гарантираме чистотата и безопасността в българските курорти, както

...
За да гарантираме чистотата и безопасността в българските курорти, както
Коментари Харесай

Ертен Анисова с мерки за чисти и безопасни курорти

За да подсигуряваме чистотата и сигурността в българските курорти, както и развиването на българския туризъм, превантивните ограничения и за идващия сезон би трябвало да стартират занапред. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Ертен Анисова, ръководител на Комисията по туризъм, по време на парламентарния надзор. Тя зададе въпрос към министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, обвързван с почистването на река Батовска в региона на Природен резерват „ Балтата ”, до ваканционно населено място „ Албена ”.

Редовното разчистване на коритото е неотложно, с цел да обезпечи безпрепятственото придвижване на водата. Речното русло няма проводимост, коритото на реката е заблатено и непочистено с години. Последиците са наводнения, които заливат и повреждат инфраструктура, хотели, плажна линия и самия резерват, заяви Анисова и попита министъра дали ведомството възнамерява дейности по почистването, какви са дълготрайните ограничения за попречване на наводненията в покрайнината и плануват ли се специфични изследвания за запазване на лонгозната гора.
-->
Министър Попов отговори, че река Батовска е част от регион със забележителен евентуален риск от наводнения, избран в Плана за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) за интервала 2016-2021 година

Плановете в този момент се актуализират и към този момент завърши процесът на публичното им разискване, само че към момента могат да се вършат корекции.  За региона от град Балчик до село Краново е осъществено картиране на опасността и риска от наводнения. Предстои новите проекти да бъдот признати от Министерски съвет до края на годината, заяви министърът. Той добави, че мярката, обвързвана с премахване на тинята и запушванията на речните корита е трансферирана и в новия план на Плана, като виновни органи още веднъж ще са кметовете и регионалният шеф.

Министерство на околната среда и водите ще спомага на виновните институции за възстановяване водния отток на река Батова, само че дейностите по разчистване на коритото следва да бъдат съобразени с запазване на лонгозните гори, сподели още министърът.

Надявам се с общи старания да създадем всички нужни условия да се позволи този дълготраен проблем, съобщи Анисова. Тя добави, че разчита в най-кратък период депутатите да бъдат известени за решенията на междуведомствената комисия, която се сътвори с Министерството на туризма, опазването на здравето и районното развиване, с цел да се подсигурява чистотата и сигурността, в това число и в курортите.

Особено след скорошните наводнения и жертвите в Царево, със основаната междуведомствена комисия поемаме доста сериозен ангажимент. Много се надявам и на вас, и на всички народни представители, да подкрепите новите ограничения, които евентуално няма да бъдат доста известни, когато се стигне до наказания на нерегламентирани действия, заселвания по плажове и по този начин нататък, съобщи министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР