За четвърта поредна година Община Бургас ще предложи на своите

...
За четвърта поредна година Община Бургас ще предложи на своите
Коментари Харесай

Ето как Бургас се подготвя за лятото

За четвърта поредна година Община Бургас ще предложи на своите жители и гости календар с тематични уикенди напролет и лятото, оповестяват от пресцентъра на администрацията в морския град.

Първите предстоят още напролет с " Дни на цветята ", които ще стартират с откриването на обичайното ревю за цветя " Флора " на 28 април и ще продължат до 8 май, разяснява Българска телеграфна агенция.

От 12 до 14 май ще се организира " Зелен уикенд ", който се провежда взаимно с Българска фондация „ Биоразнообразие “. В неговата стратегия влизат Карнавал на биоразнообразието, начинания на Природонаучен музей-Бургас и такива, свързани с бургаските езера, както и тематичен базар на улица „ Алеко Константинов “.

За всички фенове на българския фолклор, както и за задграничните туристи, атрактивен може да бъде Уикендът на хорото, който ще се организира от 9 до 11 юни. В него централно събитие ще бъде осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по национални танци „ Хоро край лазурния бряг “ на площад „ Тройката “.

От 23 до 25 юни в града ще се организира и първото издание на фестивала „ Бургас – трогателен и артистичен “, който се осъществя по план, целящ да обхване публиките в периферията на града. Затова и събитията в програмата му ще се проведат в парковите пространства на комплексите „ Меден рудник “, „ Изгрев “ и „ Славейков “. Централната градска част също ще бъде включена. 

По мотив посрещането на Джулай морнинг на 30 юни против 1 юли се чака хиляди да посрещнат изгрева в Бургас. По същото време остров Света Анастасия ще е хазаин на третото издание на фестивала SOLAR Island. " Метрополис " също приготвят тематично празненство, а по традиция бургаски рок банди ще забавляват публиката на плажа в региона на Моста. 

През август в града ще се проведат голям брой фестивали. Spice Music Festival ще събере фенове на музиката от 90-те години за петото си юбилейно издание на Морска гара. Международният фестивал за куклен спектакъл " Дни на куклите " също ще празнува празник с десето издание на открита сцена " Охлюва " в дните от 30 юли до 5 август. 

Между 18 и 20 август по-младата аудитория ще може да посети Teen Boom Festival (18-20 август) или скейт фестивала, който се организира в същите дни в парка на к-с " Изгрев ". 

Сред тематичните уикенди са планувани и такива с кулинарна, кино и литературна устременост. Ще има и събития за феновете на коли и високи скорости. 

Цялото разписание към сегашния миг включва следните 15 уикенда:

28 април - 8 май - Дни на цветята, Национална галерия „ Флора Бургас “;

12 май - 14 май - Зелен уикенд взаимно с фондация „ Биоразнообразие “ и Регионален музей - Бургас;

18 май - 24 май - Дни на буквите и книгите, които ще стартират с " Нощ на музеите ", а кулминационна точка ще са тържествата на 24 май;

9 юни - 11 юни - Уикенд на хорото, в който главно събитие ще е осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по национални танци „ Хоро край лазурния бряг “;

16 юни - 18 юни - Миден уикенд  с съществени местоположения Културно-туристически комплекс „ Ченгене скеле “, Остров Св. Анастасия и бургаски ресторанти;

17 юни - 20 юни - БГ Кино почивка, в който главно събитие ще е първо издание на фестивал на българското кино в Културен дом НХК;

23 юни - 25 юни - Фестивал „ Бургас – трогателен и артистичен “;

23 юни - 25 юни - Биле уикенд с фестивал на остров Св. Анастасия;

30 юни - 1 юли - Джулай уикенд с три празненства и ретропарад на автомобили;

14 юли - 16 юли - Уикенд „ Бързи и гневни “ с тунинг фестивал „ Маска “;

28 юли - 30 юли - Бирен уикенд и Solar, които се организират надлежно в парк „ Минерални бани “ и отворената зона на бургаското пристанище;

30 юли - 5 август - Дни на куклите във връзка десетото издание на Международен фестивал на куклите;

4 август - 6 август - Спайс уикенд във връзка фестивала Spice Music; 

18 август - 20 август - Тийн уикенд с Teen Boom Fest и Burgas Skate Open;

17 септември - 22 септември - DOCK уикенд с Фестивал за интернационално историческо писмено кино DOCK.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР