За близо четири десетилетия по бейзболните игрища в България се

...
За близо четири десетилетия по бейзболните игрища в България се
Коментари Харесай

Йоанис Александров е призван да бъде първи

За близо четири десетилетия по бейзболните стадиони в България се смениха пет генерации състезатели, пленени от магията на американската игра. Вероятно всеки от тях в някакъв миг е мечтал да облече униформата на тим от Мейджър лийг. Тайничко си е представял, че колкото и фантастично да звучи, може някой ден да стъпи на терена на стадион от Висшата лига на Съединени американски щати и Канада. Може би даже да удари хоумрън пред десетки хиляди фенове? Но след това се е събуждал.

Днес обаче едно българско момче на 17 години е на прага на тази Обетована земя в бейзбола, наречена МЛБ. Това е Йоанис Александров от София, който стартира да сбъдва бляновете на всички поколения български бейзболисти. Един по един, малко по малко. Тийнейджърът към този момент направи миниреволюция, като театралничи с екипа на " Чикаго Къбс " - именития клуб от Ветровития град, който завоюва борбата за подписа му и го трансформира в първия българин с контракт с тим от Мейджър лийг.

Да, за българския суперталант имаше даже наддаване, в което се включиха редица от топотборите в Съединените щати - " Чикаго Уайт Сокс ", " Бостън Ред Сокс ", " Вашингтон Нешънълс "... Защото нашият Йоанис им сподели, че има ген и качества, които засенчват множеството му връстници от цяла Америка. Че в дребна България се е родил бейзболист, предназначен да бъде първи.

---

Йоанис Александров прикова вниманието на скаути от всички бейзболни клубове в МЛБ по време на двудневен подготвителен лагер в Маями при започване на предишния ноември. Участието му в трайаута в щата Флорида, проведен от промоутърската компания " Пърфект Гейм ", беше обезпечено благодарение на Българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) и клубния отбор на младежа - първенеца на България " София Блус ".

На тестванията Йоанис показва смайващи за възрастта си умения и реализира статистически индикатори, които му отредиха челно място измежду най-перспективните играчи в листата с общо 70 участници, най-вече от Северна Америка и Карибския басейн - люпилнята на гении в професионалния бейзбол.

Съгледвачите толкоз харесаха Александров, че даже не му разрешиха да се прибере в България. Просто му оповестиха, че остава в Съединени американски щати и отсега нататък животът му ще бъде бейзбол. В продължение на четири месеца по-късно българинът живя и тренира в Маями в академията на Карлос Кастийо - някогашен питчер от МЛБ, носил униформите на " Уайт Сокс " и " Ред Сокс " в края на 90-те години и началото на новия век.

Със съдействието на организацията " Пърфект Гейм ", дала опция на българския бейзболист да продължи да развива гения си на място в Съединени американски щати, Йоанис получи персонален управител в лицето на Майкъл Молини - един от най-реномираните бейзболни сътрудници в Северна Америка. И с негова помощ Александров избра най-хубавата оферта, която му дава късмет за исторически пробив в най-елитното равнище на бейзбола в международен мащаб.

И не, това не е сън, въпреки да наподобява като от паралелна действителност. Но да, Йоанис Александров сътвори лична матрица, в която може да се пробие единствено с извънредно доста хъс и пристрастеност, дълбока отдаденост и обич към играта.

Роден на 29 юли 2004 година в София, той е стряскащо голям за възрастта си - висок е 193 см и тежи 104 кг. Спортът е закодиран в неговата ДНК от двамата му родители лекоатлети, някогашни балкански първенци - татко му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка. Телосложението му пък се дължи и на грижите на по-голямата му сестра Елени Александрова, която е професионален шеф-готвач и от години се грижи в менюто на брат ѝ да има единствено най-питателните и здравословни ястия.

Благодарение на работата на родителите след края на спортните им кариери в атлетиката Йоанис и Елени израстват в Италия, където живеят сред 2005 и 2019 година В римското предградие Нетуно - меката на бейзбола в Европа, дребният Александров се възпламенява по американската игра и стартира да тренира, а последователно ѝ се отдава напълно. Не го отхвърлят никакви трудности по пътя, изскачали пред него още от първия ден на бейзболното поле.

" В първия ми мач в Италия питчерът ме уцели с топката в гърдите. Спря ми въздуха, изплаших се, бях единствено на 7 години. Баща ми незабавно влезе на игрището и ми сподели: " Няма по какъв начин да се предаваш! Ще продължаваш напред, тъй като си българин! ". Оттогава в никакъв случай не съм си и помислял да спирам ", споделя Йоанис.

След прибирането си в България Александров продължава да усъвършенства гения си в най-хубавия български тим на новото време - " София Блус ". Благодарение на открояващите го качества дебютира в мъжкия тим на " блусарите " още ненавършил 16 година през 2020-а и бързо се трансформира в неизменим титуляр в състава на актуалния хегемон в българския бейзбол.

През 2021 година той към този момент е най-мощният батер в отбора на " сините ". Уж невръстният младеж приключва сезона с водещите в цялата лига 19 хоумръна, помагайки на столичани да завоюват четвърти следващ требъл на домашната сцена - шампионската купа, Купата на България и Купа " София ".

През предишното лято Йоанис Александров се трансформира в главен мотор за " Блус " и в квалификационния шампионат за Купата на федерациите в Братислава, извоюван безапелационно от българския първенец в конкуренцията на първенците на Словакия, Румъния и Литва. Българският кетчер е определен за най-хубав батер и най-полезен състезател (MVP) в конкуренцията в словашката столица предишния август, осигурила на страната ни квота за третия по мощ европейски клубен шампионат през 2022 година

Йоанис е част и от мъжкия народен тим на България, който взе участие в квалификационния шампионат за Евро `21 в Италия, извършен в Белград предишния юни. В сръбската столица той играе в два от трите мача на " лъвовете ", които записват две победи и една загуба и остават на крачка от финала.

След мощното показване в Словакия Йоанис попада в базата данни на световната скаутска мрежа на бейзбола и няколко седмици по-късно получава предопределен мейл от " Пърфект Гейм " с покана за присъединяване в пробни тренировки в Маями. След като безусловно събира очите на съгледвачите във Флорида, българинът се снабдява с първата си визитка в професионалните отчети:

" Роденият в България Йоанис Александров към този момент два пъти сподели уменията си в лагери и мачове за " Пърфект Гейм ". Когато приказваме за физически качества, мъчно ще намерите различен в листата, който да е по-впечатляващ от високия 193 см и тежък 104 кг Александров. Той знае по какъв начин да съобщи тази мощ в замаха на бухалката с дясната си ръка, като в същото време остава провиснал и показва атлетизъм в играта си ".

През четирите месеца в Маями българинът беше ухажван от представители на не един и два бейзболни колоса. Изборът на " Чикаго Къбс " му донесе 6-годишен контракт и опция да се развива в системата на един от най-старите клубове в света. Създаден през 1876 година, отборът от северната част на Ветровития град е троент първенец на МЛБ и още осем пъти участник в Световните серии.

" Посрещнаха ме доста добре. Всички треньори приказваха с мен и ме поздравиха. Особено треньорът на батерите Грег Браун, защото в скаутския отчет съм получил коефициент 80 за мощ на батиране. Радват се, че съм в тима ", описа Йоанис.

Той завърши договора си в края на март и незабавно беше показан като състезател на клуба. Българинът получи фланелка с №9 и театралничи пред ст. " Слоун Парк " в пролетната база на " мечетата " в Меса, Аризона.

Йоанис Александров ще стартира акомодацията си към най-силното бейзболно състезание в света от Младежката лига, където " Чикаго Къбс " има седем подразделения. Очаква се за началото на новия сезон геният от София да бъде разпределен във филиала в новобранската лига в Аризона, откъдето ще стартира поетапно да катери стълбата към Висшата лига.

" Следващата ми огромна цел е Мейджър лийг. Искам да ставам все по-добър и да вдъхновя колкото може повече деца в България - и момчета, и девойки, да стартират да практикуват този спорт - показа Йоанис. - Искам да видя още български бейзболисти в американската лига. Нищо не е невероятно. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР