За бизнеса е много трудно да се модернизира и да

...
За бизнеса е много трудно да се модернизира и да
Коментари Харесай

Кристина Лазарова, Brown to Green: Тежките процедури пречат за постигането на неутралност на бизнеса

" За бизнеса е доста мъчно да се модернизира и да премине към така наречен климатична индиферентност заради извънредно тежките административни процедури, на които е подложен. Издаването на разрешителни лишава минимум две години. Има проблем с нарушените територии в страната, които могат да бъдат употребявани за ВЕИ източници.  Тази конюнктура основава спънки и на задграничните вложители да развиват бизнеса си в България. " сподели Кристина Лазарова, съосновател на Платформата " Brown to Green " по време на Sofia Economic Forum III, който се организира на 21 юни 2022 година в София Хотел Балкан. Организатори на събитието бяха Делфийският стопански конгрес и Центърът за демократични тактики.

Конференцията беше публично открита от заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Сред изтъкнатите участници в конференцията бяха еврокомисари, министри, зам. министри, посланици, представители на бизнеса.

" В България към момента няма ясна визия, енергийна тактика и сюжет за реализирането на равномерен и обективен енергиен преход. Като страна имаме доста пропуснати изгоди до в този момент по редица механизми, които биха могли да оказват помощ за цялостната рационализация на бранш " Енергетика ", акцентира Лазарова. Тя даде съответни образци с голямото закъснение на Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата на Република България и неналичието на визия за декарбонизация на бранша. Според нея страната ни има съществени финансови пропуснати изгоди от позиция на Модернизационния фонд и неналичието на позиция за Националния иновационен фонд, включително и от Mеханизма за потенциал. " Трябваше да бъде въведена и опцията за изполване на дерогация до 2025 година за производителите на електро и топлоенергия, което би спомогнало за рационализация на бранша.Това обаче не се случи. ", добави Лазарова.

Кристина Лазарова изрази мнение, че се прави груба неточност със зачеркването още от в този момент на природния газ като гориво. Според нея би трябвало да се намерения за рационализация на настоящата инфраструктура била тя газопреносна или топлопреносна. " След като бъдат направени тези стъпки, може да се мисли за потреблението на водород. " В Западна и Централна Европа той е доста застъпен и смятам, че и в България би трябвало да му се отдели нужното място отсега нататък. ", разясни Лазарова и изрично акцентира, че точно природният газ е директно гориво към водорода.

В края на своето изявление пред интернационалните и български представители на държавното управление и бизнес среди Кристина Лазарова насочи апел да се работи в посока задълбочаване на взаимоотношенията със прилежащите на България страни. Тя даде образец с Гърция - страната, която има доста впечатляващи планове, както с природния газ и с водорода, по този начин и с ВЕИ-тата. " Едно взаимоотношение би разширило и нашето въздействие в бранш " Енергетика ". ", заключи съоснователят на Платформата " Brown to Green ".

Сред останалите тематики, които бяха разисквани по време на Sofia Economic Forum III, бяха рецесията в Украйна, еврозоната, енергетиката, предприемачество, цифровизация и други Форумът даде опция да се разпознават и оценят основни провокации за стопански напредък, както и да се дефинира курс на дейности към по-конкурентни и приобщаващи стопански системи в България и Югоизточна Европа. По време на събитието беше обменен опит с представители от други страни и беше изработен разбор на новия световен и районен ред за сигурност, значимостта на присъединението към Европейски Съюз. Разгледан и разискван беше подтекстът на 2022 година оттатък неустойчивостта: геополитическо напрежение и енергиен преход, стратегически инфраструктурни планове: подвижност и съгласуваност, цифрова промяна: извеждане на държавното управление на идващото равнище, развиване на директните задгранични вложения (ПЧИ) и районни стопански клъстери и т.н.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР