За актуализация на бюджета до края на август призоваха служебният

...
За актуализация на бюджета до края на август призоваха служебният
Коментари Харесай

Служебното правителство призова за актуализация на бюджета

За актуализация на бюджета до края на август приканиха служебният министър председател и министри на работна среща при президента.

На нея бяха разисквани развиването на коронавирусната пандемия в страната и готовността на здравната ни система да реагира при нова вълна на COVID-19.

След срещата служебният министър председател Стефан Янев заключи: 

" Общото умозаключение, изразено от всички министри е, че досега разполагането на бюджета - това, което има, е значително изчерпано в огромен %. Призивът, който и президентът насочи, и самите министри са уверени, че това е верния метод, е към парламентарно показаните партии в Народното събрание да намерят време и воля при опция до края на месеца да гласоподават предложенията за промени в държавния бюджет. Тези оферти ще доведат до предвидимост и опция на съответните обществени системи да приготвят и да обезпечат българските жители при развиване на последваща вълна на ковид ".

Причината за днешното съвещание при президента Румен Радев беше за готовността на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването по ръководство на здравната рецесия, която се ускорява. 

" Обсъдихме и още една рецесия - тази с пожарите. Към момента на територията на страната всички пожари са овладени, само че би трябвало да сме подготвени за дейности ", добави министър председателят и заяви: " Ще бъдат отпуснати средства за фамилията на починалите горски, за потърпевшите хора и домове и така нататък Държавата ще реагира бързо ". 

" Да, имам деца - горделив съм, че те са положителни и възпитани хора, както и образовани. Те развиват и своя кариера на експертно равнище. Толкова ", разяснява служебният министър-председател изказванията, че децата му са били назначени на управителни държавни длъжности. Според изявления това е станало в първото служебното държавно управление на Румен Радев, когато Янев беше назначен за министър на защитата.

Проходната част на бюджета, даже и при тежка коронавирус вълна, ще бъде изпълнена. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев пред президента Румен Радев, който свика незабавна среща с част от кабинета поради обстановката с COVID-19 у нас. 

" Двата месеца бяха много динамични, за благополучие стопанската система се възвръща и раздвижва бързо ", регистрира се служебният министър. Василев акцентира, че постоянното тестване на служащите или имунизирането им е извънредно значимо за бизнеса. 

" До края на май бях отпуснати средства за ограниченията, а посредством преструктуриране те бяха продължени през юни, юли и август. Има задоволително средства до края на този месец за поддръжка на ограниченията ", добави той. 

Независимо какъв брой пари има, то държавното управление не може да ги харчи без наказания от Народното събрание. С спомагателните доходи от 1.6 млрд. могат да се финансират всички ограничения - за бизнеса 430 млн. лева, 335 млн. за здравните ограничения, 575 млн. за цялостно финансиране на всички стратегии и актуализация на пенсиите от 1 октомври. 

" От средствата има и пари за нови избори. Парите за президентските избори бяха употребявани за предварителните парламентарни избори ", разкри Василев и добави: " Актуализацията на бюджета е доста уравновесена и подсигурява всички пера, дано се прегледа, ако би трябвало и поправи, само че до края на месеца и да бъде призната ". 

" Фондът за бедствия и повреди беше съвсем изразходен, а в този момент ще бъде възобновен с нови 35 млн. лева Това се случва без заеми ", разяснява служебният министър по отношение на тежките пожари, с които страната се бори цяла седмица. 

В края на срещата със служебния кабинет Радев благодари за цялостната им работа и съгласуваност. Президентът също прикани за актуализация на бюджета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР