За 300-350 лв. помощ за декар лозе настоява шефът на

...
За 300-350 лв. помощ за декар лозе настоява шефът на
Коментари Харесай

Каква е магията за хубавото вино

За 300-350 лева помощ за декар лозе упорства шефът на НЛВК Йордан Чорбаджийски Лозаро-винарският бранш е предпочитан, сподели земеделският министър
 

" Днес, стъпвайки на тази земя, се сетих, че когато бях дете, носех торбичката на дядо ми на лозето и постоянно в тази торбичка имаше бъклица с вино. Явно то му е давало мощ и въодушевление, с цел да работи и да може лозето да пораства все по-хубаво и хубаво. Надявам се всички ние тук с нашата сила и нашия дух да създадем по този начин, че виното да бъде по-пивко, по-лудо - по този начин, както е луда и любовта.

Да бъдем хора е избор и мощно се надявам всеки един от нас през днешния ден да направи този избор ".

Това пожела на лозарите и винарите заместник-председателят на 47-тото Народно заседание Ива Митева. Тя бе специфичен посетител на празника им Трифон Зарезан и заряза лозята на винарна " Едоардо Миролио " край село Еленово, община Нова Загора. Мястото бе определено по решение на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/. " Сега е съвременно да се приказва за непознати вложители, за добавена стойност. Ние в нашия отрасъл имаме много такива ", разяснява избора ръководителят на НЛВК Йордан Чорбаджийски. Миналата година членове на Камарата зарязаха лозята в " Беса Валей " край Огняново, която е благосъстоятелност на граф Стефан декор Найперг от Бордо.

Тази година хазаин на празника е Едоардо Миролио, италианец, за който всички споделят, че към този момент е на половина българин. " Той живее в България и доста му харесва. Направил е доста сериозна инвестиция тук ", споделя Чорбаджийски.

А мястото в сърцето на Тракия в действителност е прелестно. Избата в Еленово е основана през 2002 година с близо 220 хектара земя на ската " Св. Илия ". Сега на хълма в средата е административната постройка на винарната с хотел и басейн, от която се открива 360-градусова панорама към лозята, ширнали се сред възвишенията. " Мястото е особено, енергийно. Не инцидентно в близост има толкоз тракийски гробници ", споделят локалните хора. И споделят, че

съгласно мълвата по хълмовете в близост даже кацали извънземни

Вероятно въображението им подхранва и конфиденциален боен обект на един от хълмовете, до който достъпът бил неразрешен.

Но с НЛО или без него, триумфите на винарната, основана по повеля на бащата на Едоардо Миролио, личат освен по многочислените грамоти за оценки и медали по стените. Родът му е от градчето Алба в Пиемонт, Северозападна Италия. А в изявленията италианецът е казвал, че в неговия край даже в бибероните с мляко на бебетата добавяли вино. Затова инвестицията във винарната е естествено продължение на главния бизнес на Миролио с текстил и облекла.

В Тракийската равнина край Еленово вино са правили от хилядолетия, още по времето на траките. Мястото е идеално и поради почвата, и поради непрекъснатият вятър, който прогонва влагата и не разрешава лозята да се разболяват.

Сега цикълът на произвеждане е затворен - от началната преправка на гроздето до бутилирането на виното. Капацитетът на избата стига до 1 милион литра годишно. Основните сортове, които отглеждат, са Каберне фран, Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, Шардоне, Траминер, Мускат отонел. Но емблематичен за региона е Пино ноар, а виновността от този вид са запазената марка на Миролио. Това грозде желае огромни температурни температури, вятър, студ, каквито ги има в Еленовския Балкан, споделя комерсиалният шеф Злати Златев.

Другата им горделивост е, че са първата маза у нас, която създава естествено пенливо вино по обичайна технология " Шампан ". Много мазета пробвали да го вършат, само че процесът е толкоз дълъг, а технологията - толкоз комплицирана и скъпа, че мераклиите се отказвали. " Сега продавам бутилки от годишна продукция 2017 ", споделя Злати Златев. И прибавя, че само " Мидалидаре " са им конкуренция в пенливото вино. Биовиното и работата с локални сортове - мавруд, рубин и букет, са друга пазарна ниша, в която избата се развива.

И до момента в който лозари и винари си пожелават благодат и добра годишна продукция, а старозагорският митрополит Киприан отслужва водосвет и благославя лозята и хората, се споделят и проблемите. " Положението сега е доста мъчно заради обстоятелството, че много от енергоносителите нарастнаха доста. При лозарите - торове, препарати. При винарите скочиха цените на опаковките, бутилките, тапите.

Неизбежно е да се покачват цените на виновността

сподели Йордан Чорбаджийски. Той се надява, че няма да има винарни, които ще затворят. " За момента не съм чул от сектора някой да има чак такива компликации, че да не може да си отглежда лозето или пък за винарна, която да не може да си прави виното. Надявам се това да не се случи и очаквам незабавни и съответни ограничения от страна на страната ", уточни шефът на НЛВК. Според него най-важното сега е да се откри метод да се субсидират лозарите. " Проблемите са остарели, само че е време да се намерят решения. Защото в случай че преди можехме да чакаме, в този момент към този момент не може да се чака - или се намират дотации, или почват банкрути и премахване на лозя.

Миналата година са изкоренени 20 000 декара лозя

уточни Чорбаджийски. По думите му, сега има разговор с ръководещите за дотации, само че решение към момента няма. " В бюджет 2022 не са планувани средства за лозарите. Надяваме се, че сред първо и второ четене ще се откри решение за дотации на този отрасъл. Аз не съм последовател на митингите, а на разговора, в който се намират решения. Но в случай че такива няма, може да се стигне и до митинги ", сподели още Чорбаджийски.

От Камарата имат концепция по какъв начин да се субсидират лозарите, като в същото време помощта за тях ще е и метод за битка с незаконните продажби на вино и ракия. " Предлагаме на държавното управление да се субсидира на декар лозето след показани документи, че гроздето е продадено на лицензирани производители. Така ще следим пътя на гроздето и ще се ограничи сивият бранш. Минимум 300-350 лв. на декар би трябвало да е дотацията за лозарите. В момента има помощи - 15 евро на декар лозе, колкото дават и за пасбище. Контрол няма. Приходните организации би трябвало да управляват дали е заплатен Данък добавена стойност и данък, само че за тях сив бранш няма ", счита Чорбаджийски. Според него дотациите би трябвало да са от бюджета, само че Брюксел не позволява да има национално финансиране. " Трябва да се измисли механизъм ", безапелационен е той.

В същото време вест пристигна от земеделския министър Иван Иванов, който заряза лозите в масивите на видинските села Кошава и Гомотарци на брега на река Дунав. " В бюджет 2022 година са планувани 111 млн. лева за така наречен коронавирус ограничения, като част от тях ще отидат за лозаро-винарския бранш ", заяви министърът. Досега лозарите и винарите бяха изключени от сметките по коронавирус схемата. " Нашият предстоящ Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони ще бъде една огромна инвестиция в българското земеделие. До края на месеца той ще бъде импортиран в Брюксел, а лозаро-винарският бранш е предпочитан за аграрното министерство и страната ще бъде негов добър сътрудник ", сподели още министър Иванов. И уточни, че в последните години България се е утвърдила като желана дестинация за винен туризъм.
Българинът все по-често протяга ръка към родното
Все повече българи избират родното вино пред вносното. Това твърди търговец от огромна верига магазини за вино. Според него повода е, че качеството на родните еликсири е доста положително и се подвига с всяка минала година. В ниския и междинния ценови клас те не отстъпват на най-хубавите производители в света - Италия, Франция и Испания. Единствено във високия ценови клас към момента не можем да ги догоним. Но евентуално повода е, че у нас са малко на брой хората, които си разрешават да си купят вино на цени над 70-100 лв.. Затова и избите по-рядко създават такива.

На рафтовете обаче има и вносни виновност, които са извънредно евтини - 3-4-5 лева за бутилка. Това нормално са чилийските, чийто експорт е субсидиран. Но даже и по този начин прекомерно ниската цена буди подозрение в качеството, е мнението на познавачите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР