За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата

...
За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата
Коментари Харесай

Започна 25-ото издание на Габровското биенале

За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата задава значим обществен въпрос. Мотото му тази година е " Икономия на средствата ". Солидарността сред хората не е задоволителна. Необходима е взаимност сред индивидите и не-човеците. И може би е извънредно време да разберем дали растенията се смеят и какви смешки описват облаците. Биеналето се състои от две журирани изложения – една за подигравка и една за модерно изкуство – както и от курирана галерия, която за 25-ото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален, описа Маргарита Доровска, шеф на Музея на хумора и сатирата в Габрово:

" Мотото значи смяна към грижа и поддръжка, вглеждане в обществото, само че и взор към изкуството, неговите способи на произвеждане и изразни средства, където късото, икономичното и елементарното са част от поднасянето на поантата. Надявам се, че хората към този момент се замислят за въпросите за екологичната приложимост. "


В рамките на изданието Олаф Вестфален показва и галерия – " Въведение към Тренинг за сензитивност ". Експозицията се концентрира върху главните обществени настройки, които могат да бъдат толкоз огромна част от казуса, колкото и това, което изгаряме, какво ядем или кого караме да прави мръсната ни работа. Олаф Вестфален е " художник, който постоянно работи с комизъм, но рядко се стопира пред занимателното. " Концептуалните му творби постоянно одобряват формата на игри, развлечение или карикатури, целящи да изложат на показ културните " слепи места " на актуалното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

" Тревога за климата " се подрежда измежду десетте най-употребявани думи за 2021 година Дали чашата е на половина цялостна или на половина празна, е въпрос, който задава Биеналето и това е обществената му задача тази година. Биеналето се състои от две журирани изложения – една за подигравка и една за модерно изкуство. В целите на Биеналето са и осъзнаването на обществената дисфория. Тази вечер в програмата е планувана лекция на тематика Климатични рецесии: изкуство и активизъм с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Биеналето ще продължи с стратегия до 30 септември.

Снимки: ФС на Биенале на хумора и сатирата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР