За 2021 г. данните показват, че средната работна заплата се

...
За 2021 г. данните показват, че средната работна заплата се
Коментари Харесай

Синдикатите категорични. Искат рязък ръст на минималната заплата

За 2021 година данните демонстрират, че междинната работна заплата се движи с сред 12% и 14% растеж, което значи почти толкоз растеж и на всички приходи. Официалната инфлация е под 8%, оповестена от Национален статистически институт, само че за дребната кошница, в която хората купуват всеки ден, е най-малко 15%, което значи, че това е и нужният растеж на приходите още от януари, съобщи пред Българска национална телевизия шефът на КНСБ Пламен Димитров.

" Минималната заплата би трябвало да стане 750 лева и всички приходи да вървят в този растеж. Най-накрая би трябвало да разберем кое е най-важното - дали да запазим бюджета по някакъв метод в недостиг, в случай, че е разрешено той да бъде по-голям ", изясни той.

В момента от 3% до 5% от бюджета могат да бъдат насочени към хората и към бизнеса, с цел да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - приходите си, безапелационен е ръководителят на КНСБ.

" Най-важното е да запазим работните места, да увеличим приходите и хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежка рецесия, която стартира, виждате, 6000 новозаразени през днешния ден, те несъмнено ще се усилват, ще минем и през затваряне, допускам ", съобщи Димитров.

Очаква да има разговор с финансовия министър Асен Василев. " Говорим от една страна, че приходите са пораснали с 12-14%, въпреки това инфлацията е отново толкоз, затова тези две цифри ни водят в това нарастване. Ако някой различен има причини да постави на масата за какво няма потребност да бъде увеличавана минималната заплата с толкоз, ние сме подготвени да слушаме ", сподели Димитров.

Механизмът за определянето на минималната заплата идва от Европейската комисия - две години чакаме инструкция за съответната и обективна минимална заплата.

Обезщетенията в публичното обезпечаване могат да бъдат вързани с други знаци - прехрана на живот, предел на беднотия и други, изясни още ръководителят на КНСБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР