За 17-та поредна година в Кърджали се проведе Денят Ашуре

...
За 17-та поредна година в Кърджали се проведе Денят Ашуре
Коментари Харесай

Нещо уникално в Кърджали! 50 000 послания за комшулук

За 17-та поредна година в Кърджали се организира Денят Ашуре – знак на единството, мира, толерантността и заедността. Бяха раздадени над 2500 порции от сладкия десерт.

Ашуре в Кърджали се превърна  в знак на другарството, на взаимопомощта. Посланието за благоденствие, за комшулук, е най-голямата полезност в наше време, когато война се води на 400 км. от нас. Кърджали и блажен град, единственото място в България, където се повежда същинското Ашуре  – на улицата, на пазара, където минават всички хора., сподели кметът на Кърджали доцент доктор инж. Хасан Азис.
-->
Той акцентира, че за тези 17 години, в които се организира Денят Ашуре в Кърджали, над 51 000 души минимум са вкусили от вкусния десерт. „ Това са над 51 000 наши послания за съгласие, за комшулук. “, уточни доцент Азис като насочи благодарности към с всички за реализирането на самодейността, почнала преди 17 години, взаимно с побратимената община община Османгаази, Бурса.

Ашуре е едно ядене,  което съчетава разнообразни съставки на едно място. Ашуре е едно ядене, което доста подхожда на провеждащите се дни на Турция в Кърджали и на Кърджали., сподели Н. Пр. Корхан Кюнгерю, генералният консул на РТурция в Пловдив.

От едната страна е България, от другата Турция, от едната страна е Кърджали, от другата  – община Османгаази, от едната страна са християните, от другата  – мюсюлманите, от едната страна са българите, от другата турците и всички дружно се събрахме на едно място и съставихме една естетика, каквато символизира  ашурето. Нека целия свят да вземе образец от Кърджали – по какъв начин дружно се живее и по какъв начин всичко дружно се позволява., уточни кметът община Османгаази, Бурса Мустафа Дюндар.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на Движение за права и свободи и кмет на Кърджали доцент доктор инж. Хасан Азис, кметът на побратимената община Османгаази, Бурса Мустафа Дюндар, генералният консул на РТурция в Пловдив – Н. Пр. Корхан Кюнгерю, депутатите Елван Гюркаш и Адлен Шефкед, зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският духовник отец Петър Гарена, някогашният основен мюфтия Фикри Сали, общински съветници, кметове на обитаеми места.

Отбелязването на Деня Ашуре се провежда от община Кърджали. Инициативата се осъществя взаимно с побратимената община Османгаази, Бурса и Районно мюфтийство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР