За 10 години присъствие на пазара Лидл България заема една

...
За 10 години присъствие на пазара Лидл България заема една
Коментари Харесай

Експерти похвалиха ефекта от работата на Лидл върху икономиката ни

За 10 години наличие на пазара Лидл България заема една от водещите позиции в бранша на търговията с основно значение за районното развиване и националната стопанска система освен като оборот, вложения и платени налози към страната и общините, само че и като шеф, осигуряващ високи равнища на претовареност и възнаграждение в бранша, и като сътрудник на българските производители, и като социално-отговорна компания, правеща резистентен бизнес в България. Съвкупността от тази активност генерира директни и косвени резултати към стопанската система и обществото, които обобщават социално-икономическото влияние на Лидл в България. Конкретният разбор на Институтa за пазарна стопанска система (ИПИ) пресмята оценката от въздействието на компанията за 2019 година

„ 10-та годишнина, която означаваме тази година, беше логически мотив да желаяме да оценим резултата от активността на Лидл в България и да я измерим в действителна стойност. Затова възложихме осъществяването на оценка на социално-икономическо влияние на компанията на Института за пазарана стопанска система като потвърдени експерти с богат опит и експертиза. Нейният смисъл не е единствено в моментната картина, колкото и впечатляваща да е тя, а в систематизираната и оценена информация, която ни дава опция да уточняваме нашата бъдеща тактика, да забележим нишите, в които бихме могли да се развиваме още по-добре. За България правенето на сходна оценка към момента не е всеобща процедура, въпреки да има положителни образци в тази посока, в нашия бранш ние сме първите и се надявам, че ще дадем позитивен образец за транспарантен, виновен и резистентен бизнес модел. Защото в основата на нашия триумф стои точно той – характерният бизнес модел, метод и отношение към клиентите, с което успяхме да се утвърдим като един от обичаните марки за българските консуматори през тези години “, показа Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

За правенето на цялостна оценка за социално-икономическо влияние на даден бизнес е належащо да се проучва голям размер от данни – финансови доклади, информации за вложения, налози, равнища на възнаграждение и претовареност, данни на Национален статистически институт и други обществени институции. Те се обработват по одобрен стопански модел (Regional Input-Output Modeling System). Анализът отразява основни стопански и обществени индикатори – директният принос на компанията за националната стопанска система под формата на оборот, претовареност, хонорари, вложения, налози и разноски за външни услуги, както и подтикваните от тях разноски за материали, първични материали, промишлени артикули, вложения, личен състав и така нататък на локалните сътрудници, вътрешното ползване от семействата на чиновниците и други Цялостната оценка се базира на акумулирания резултат от директните, косвените и индуцираните резултати от активността на компанията. Под директни резултати се схващат директните вложения и разноски, които компанията прави, с цел да обезпечи своята активност. Косвените резултати се пресмятат въз основата на спомагателните разноски и вложения, които вършат сътрудниците на Лидл България, с помощта на средствата, получени от компанията, а индуцираните резултати се пресмятат въз основата на това по какъв начин чиновниците на веригата способстват за общото нарастване на потреблението, като харчат своите хонорари. Всички тези индикатори се мерят на национално и на районно равнище. За да бъде акуратен отчетът, той не включва резултатите от активността на Лидл, които не могат да бъдат тъкмо количествено измерени, макар че имат отчетливо влияние върху развиването на обществото, като да вземем за пример социално-отговорните акции, поддръжката на разнообразни публично значими дела и планове, както и въздействието върху смяната на работодателските практики и връзките с клиентите.

Докладът на Института за пазарна стопанска система проучва всеки от тези аспекти и обрисува ясна картина на това по какъв начин Лидл България се вписва в общите стопански процеси в страната и по какъв начин за 10 години съумява да зададе стандартите за цялата промишленост, оставяйки резистентен позитивен отпечатък върху икономическия и публичен живот. Ключовите данни от отчета ще бъдат показани на 25 ноември 2020 г, когато е рожденият ден на Лидл България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР