Юридически невъзможно е да има ротационно председателство на парламента, но

...
Юридически невъзможно е да има ротационно председателство на парламента, но
Коментари Харесай

Бивш министър се възмути - новият парламент ще действа незаконно

Юридически невероятно е да има ротационно председателство на Народното събрание, само че може да се реализира, в случай че не се назовава „ ротация ”. Това съобщи пред Нова телевизия някогашният правосъден министър, а в този момент парламентарен арбитър, проф. Янаки Стоилов.

„ Ние сме в необикновена обстановка и от тази позиция могат да се търсят решения за разбъркване, за подмяна на основни позиции в Народното събрание, без това да се назовава ротация, тъй като в юридическия смисъл това не е допустимо ”, съобщи той. Конституционалистът съпостави Народното събрание с футбола – „ там един човек като излезе от играта, той не може да влезе още веднъж ”.
-->
Политически, добави проф. Стоилов, може да има такова съглашение - официално или неофициално. По думите му Народното събрание може да бъде управлявано единствено от един човек, което значи, че промяната му би трябвало да бъде предшествана от оставка.

Конституционният арбитър разяснява и правосъдната промяна, към която се сплотиха двете най-големи обединения в Народното събрание ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „ Когато приказваме за правосъдна промяна, желая да подчертая, че това не се свежда единствено до възстановяване на наказателното правораздаване. Нека имаме поради, че делът на гражданските и административните каузи доста надвишава наказателните ”, сподели проф. Стоилов. Той изясни, че правосъдната промяна би трябвало да обхване правораздаването в неговия общ набор.

„ Ние в някаква степен имаме несъмнено статукво и в политическата власт. А когато статуквото на политическата власт споделя, че желае коренно да промени правосъдната власт, тогава пораждат доста въпроси - какви са претекстовете и действителните цели ”, акцентира някогашният министър на правораздаването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР