Юпитер е достатъчно голям, за да побере всички останали планети

...
Юпитер е достатъчно голям, за да побере всички останали планети
Коментари Харесай

Десет куриоза, които не знаем за Слънчевата система

Юпитер е задоволително огромен, с цел да побере всички останали планети вътре в него
1. Над 150 луни обикалят към Слънцето

В центъра на галактическия Млечен път път има звезда на 4.5 милиарда години, известна още като Слънце, която е заобиколена от осем планети, над 150 луни и милиони метеороиди, комети и метеорити, плюс няколко планети- джуджета. Може да звучи впечатляващо, само че е единствено една от десетките милиарди слънчеви системи, които съгласно учените могат да бъдат открити в Млечния път, написа организация Крос.

2. Слънцето е голямо

Ако комбинирате масата на всичко в Слънчевата система, слънцето ще съставлява повече от 99 % от нея.

3. Меркурий се свива

Подобно на Земята, на Меркурий има тектонична интензивност. Снимките на планетата демонстрират, че повърхността се трансформира. Планетата има твърдо вътрешно ядро, което е заобиколено от външно ядро от течен метал, което е в развой на изстудяване. Всяка скалиста планета към момента се охлажда от момента на първичното й появяване. И защото течните елементи на ядрото на Меркурий стават твърди, има стесняване, което води до изместване на сушата и до смаляване на планета като цяло.

4. Оловен блок на Венера би се стопил като блок лед на Земята

Повърхностната температура на втората планета от Слънцето е към 400 градуса. Дори галактически кораби, изпратени до Венера, не могат да устоят дълго на околната среда. Съветският транспортен съд " Венера 13 ", да вземем за пример, каца на планетата през 1982 година и остава единствено към два часа. Все отново съумява да изпрати първите цветни фотоси на небесното тяло и да проучва част от нейната почва.

5. Скали от Космоса са открити по цялата  планета Земя

През 1996 година геологът Али Баракат намира канара от Космоса в пустинята Сахара. Тя е наречена " камъкът на Хипатия " и неповторимият й химичен състав е проучен необятно. Геолозите в никакъв случай не са виждали нещо сходно, даже на астероиди или други планети. През 2018 година откривателите допускат, че камъкът Хипатия е по-стар от нашата слънчева система. Той съдържа детайли, като никел, фосфор, въглерод, желязо, алуминий и силиций. Но те са част от съединения, които са неповторими или се появяват дружно по странни способи.

6. Юпитер е голям

Той е задоволително огромен, с цел да побере всички останали планети вътре в него. Или казано по различен метод: ще са нужни 1300 Земи, с цел да се запълни вътрешността на Юпитер

7. Червеното леке на Юпитер се трансформира по мярка

Дори аленото леке на Юпитер е по-голямо от Земята. Червеното леке е стихия, с до 650 км/ч, която загрява атмосферата до 1300 градуса, а размерът й не е непрекъснат.

8. Ерис направи Плутон планета- джудже

Планетата джудже Ерис - открита през 2005 година, е сравнима по мярка с Плутон, който хвърли астрономите в ужас - какъв брой новооткрити тела, обикалящи към Слънцето, може в действителност да се смятат за планети. След откриването на Ерис Международният астрономически съюз основава нови стандарти за планетите. За да се смята за планета, небесното тяло би трябвало да бъде кръгло, да обикаля към Слънцето и да няма към орбитата си по-малки обекти.

9. Космическите отпадъци са огромен проблем

Между метеороидите и отломките, основани от хората, НАСА знае за над 20 000 " галактически отпадъци ", по-големи от софтбол топка, обикалящи към Земята. 500 000 къса, които те наблюдават, са с размер на мраморен блок или по-големи. Има милиони части, толкоз дребни, че не е допустимо да се проследят. Според организацията изкуствените галактически отпадъци включват " не функционални галактически кораби, изоставени елементи от ракети-носители и фрагментирани парчета ".

10. Дъжд не е валял на Марс от милион години

В съпоставяне със междинната температура на Земята от 14 градуса, на Марс тя е -62р С. При полюсите е допустима температура от -143 градуса. На планетата също по този начин не е валял дъжд от милиони години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР