Юлия КУЛИНСКАШефовете на спецслужбите ще бъдат викани в парламента на

...
Юлия КУЛИНСКАШефовете на спецслужбите ще бъдат викани в парламента на
Коментари Харесай

Викат в НС шефовете на спецслужби само при нужда

Юлия КУЛИНСКА
Шефовете на спецслужбите ще бъдат викани в Народното събрание на закрито съвещание единствено при потребност по въпроси, свързани с националната сигурност, записаха депутатите в Правилника за организацията и активността на Народното събрание. Те отхвърлиха  предлагането на Демократична България ръководителите да бъдат изслушвани всеки месец на председателски съвет и одобриха по-консенсусния вид на ГЕРБ.
Разбирателство обаче нямаше по разногласието към ротационното председателство на комисията за надзор над службите за сигурност. От ГЕРБ предложиха то да бъде анулирано, в последна сметка пленарната зала го отхвърли и по този начин ротацията остана, а ръководителите на комисията ще се сменят всяка парламентарна сесия.
Министерски съвет се задължава да изпраща незабавно до Народното събрание всички актове, които съставляват класифицирана информация и не подлежат на обявяване. Най-малко един път на всеки три месеца в комисията по правни въпроси ще се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи. Обсъждане по отношение на използването на закона и активността на поверените им институции се организира и по самодейност на ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд или основния прокурор.
Отхвърлено беше предлагането на ПГ " Българска социалистическа партия за България " за процедурни въпроси по метода на водене по избрана тематика думата да се дава на не повече от един народен представител от парламентарна група. Отпадна обаче терминът " негативен избор " по предложение на левицата. Така по процедурни въпроси думата ще се дава незабавно, в случай че има направени претенции за имитация, дуплика или за пояснение на избор, друг от образуваното болшинство.
 

 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР