Юлия КУЛИНСКАПразник за душата е прелистването на първата книга на

...
Юлия КУЛИНСКАПразник за душата е прелистването на първата книга на
Коментари Харесай

Дипломат преоткрива тайните на Йерусалим

Юлия КУЛИНСКА

Празник за душата е прелистването на първата книга на Райна Дормишкова " Йерусалимски импресии ". Авторката е български посланик, консул на България в Тел Авив, Израел, по време на втората интифада. Книгата бе показана в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ".

" Йерусалимски импресии " е издание на издателство " Захарий Стоянов ". Директорът му чл.-кор. Иван Гранитски показа Райна Дормишкова и дефинира нейния труд като част от актуалната ни книжнина.

Импресивно странствуване на авторката в Светите земи демонстрира друг взор към безконечния Йерусалим, непокътнат от светостта обаятелен град, раздорен и нечовечен в цялата си хилядолетна история. Обожавах да скитам из Стария град, да поемам дъх дълбокия мирис на история и мистика, следих го във всеки час на денонощието, разхождах се измежду тесните каменни улички от варовикови плочи в преливащи кехлибарени тонове с коралови влакна, преглеждах безмълвните остарели здания и дебелите зидове, зад които срамежливо подаваха клони палми и лимони, споделя Дормишкова. В книгата си тя споделя за храмовете с кротки целомъдрени монахини, за чудесните концерти в красиви нови здания и остарели катедрали, за параклисите с неповторими икони, за дочутите стаени църковни песнопения и шепот от молебствия.

Премиерата на " Йерусалимски импресии " приключи с литературно четене на най-впечатляващите мемоари на Райна Дормишкова за духа, историята и библейските сказания за Йерусалим, показани от самата нея и от артиста Симеон Владов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР