Юлия КУЛИНСКАМогат ли да съжителстват мирно и в синхрон машините

...
Юлия КУЛИНСКАМогат ли да съжителстват мирно и в синхрон машините
Коментари Харесай

Ще съжителстват ли мирно хартията и машината

Юлия КУЛИНСКА
Могат ли да съжителстват спокойно и в синхрон машините и хартията? Отговор на този въпрос дават изборите. Но... Той сякаш към този момент е предупреден - да, могат. Това потвърждава изследване на Института за развиване на обществената среда, отдадено на изборната интензивност на вота. Резултатите от него сочат, че към 60 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи в по-напреднала възраст са употребявали хартиена бюлетина на последните избори през октомври т.г. 
Гласуване с хартия имаше в 2515 секции в страната, като в изборните им описи са били включени 325 291 гласоподаватели. Още 19 647 са били дописани под линия. Книжни бюлетини са пуснали в урните 175 308 души, като изборната интензивност е била 50,7%. 
Вот с машини имаше в 9369 секции на територията на страната, като в 1105 от тях имаше по две устройства. В описите в тези СИК бяха записани 6 232 861 души и дописани още 62 464, имащи право на глас. В тези секции вота си са дали общо 2 229 736 души, което се равнява на изборна интензивност от 35,4%.
С хартиени бюлетини над 200 гласоподаватели са дали своят вот в секциите в лечебните заведения " Пирогов ", " Аджибадем Сити Клиник " и Военномедицинска академия в София, както и в болничното заведение " Сърце и мозък " в Плевен.
Сред така наречен хартиени секции с най-висока изборна интензивност е тази във варненското село Падина - 209 души са подали гласа си там, което се равнява на 86% от имащите право на глас. Следват секциите в с. Калиманци, Варненско, където с хартия са дали своят вот 257 дали своят вот или 82%, в с. Голям извор в изборен регион Ловеч - 226 дали своят вот или 75%, в с. Здравец - 212 дали своят вот или 70%, и в с. Градец в София-област - - 211 дали своят вот или 68%. 
Близо година и половина след изборите от юли 2021 година, при които беше въведено единствено машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, няма представително проучване на аргументите, довели до > спада в изборната активност  > показват от Института за развиване на обществената среда. Нито една от институциите, виновни за организацията на изборния развой, не работи за дълбочинен разбор на факторите за намалялата с 11% изборна интензивност спрямо изборите от април 2021 година
Освен че е евентуално вотът с устройства да е уплашил доста от гласоподавателите, има и други аргументи. Те са свързани с умората на хората от непрекъснатите избори, с неспособността на политическите групи да реализират компромис и да образуват стабилно ръководство, с пандемичната конюнктура, в която се организираха някои от вотовете, с акциите на Министерство на вътрешните работи против купения и следен избор и други Ако при започване на идната година има следващи избори за парламент, само че с опцията за гласоподаване " с хартия " или " машинно ", ще бъде изключително значимо да се наблюдава дали изборната интензивност ще остане все по този начин ниска.
Не е незначителен и проблемът > до каква степен са настоящи изборните списъци  > На изборите през октомври в тях бяха включени съвсем 6,7 млн. души, а данните от преброяването на Национален статистически институт за 2021 година, оповестени в седмицата след изборния ден, демонстрират, че популацията на територията на страната ни наброява 6,5 млн. души. Така при липса на правилна информация за общия брой на гласоподавателите става все по-трудно да се приказва за изборната интензивност без известни спекулации.
Връщането на хартиените бюлетини наедно с машините по време на избори към този момент е в ход, откакто 125 депутати гласоподаваха на първо четене импортираните от Българска социалистическа партия промени в Изборния кодекс. Законопроектът планува гласоподавателите да имат право на избор дали да гласоподават с машина или с хартия. Според настоящия Изборен кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и чужбина се гласоподава единствено с машина, а в по-малките секции - единствено с хартия.
Промените плануват гласоподавателят да може > по собствен избор да гласува  > с хартиена бюлетина или с машина. 
Остава изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е с по-малко от 300 гласоподаватели, и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели. 
От разискванията се разбра, че сред двете четения Движение за права и свободи ще изиска напълно да отпадне настоящето машинно гласоподаване с " явен ангажимент за въвеждане на машинно преброяване ". Засега от ГЕРБ и Българска социалистическа партия не са дали сигнал, че ще поддържат сходна концепция, тъй като и двете обединения защитаваха концепцията хората да имат право на избор.
В пленарната зала бяха прегледани още два законопроекта за промени в Изборния кодекс. Бе признат този на " Демократична България ", който планува към ЦИК да се сътвори особено звено за машинното гласоподаване, както и парламентарно показаните обединения да имат непрекъснат достъп до изходния код на устройствата.
Българска социалистическа партия:  Даваме опция на повече хора да гласоподават
С връщането на хартиената бюлетина даваме опция на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас заради терзание от машината, да го създадат, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Даваме равни благоприятни условия и на тези, които желаят на машина, и на тези, които желаят на хартия. Нашето предложение е не да махаме машините, а да има и машина, и хартия, и всеки да реши ", разясни тя. Нинова напомни, че предлагането за въвеждане на смесено гласоподаване по избор на гласоподавателя е утвърдено още на съвещанието на конгреса на Българска социалистическа партия на 22 януари т.г., а преди този момент - и на съвещание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро след допитване до структурите.
Българска социалистическа партия желае хората да имат право на избор по какъв метод да гласоподават, съобщи депутатът Борислав Гуцанов. Според редица европейски страни машинното гласоподаване крие опасения за сигурността, уточни той.
Избирателите понижиха фрапантно и съгласно специалистите повода е във въвеждането на напълно машинно гласоподаване, твърди сътрудника му Иван Иванов. По думите му не по-малко са и подозренията за достоверността на данните от машините. " ЦИК не един път или два пъти отхвърли да даде достъп до кода на машините, с цел да имат политическите субекти, които вземат участие, справедлива информация по какъв начин се обработват данните от секционните изборни комисии ", добави Иванов.
В Европа най-разпространен е хартиеният избор
В Европа най-разпространеният способ за гласоподаване са хартиените бюлетини. Редица страни употребяват и машинно гласоподаване. Пример за това е Белгия. Преди време Германия, Нидерландия, Финландия и Норвегия се отхвърлиха от машините поради опасения за сигурността. Машинно гласоподаване и гласоподаване по интернет в никакъв случай не е било прилагано в Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Англия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия. > В Съединени американски щати се гласоподава единствено с хартия
Във Франция машинно гласоподаване се позволява в лимитирани случаи, главно в чужбина. Разузнавателните служби предлагат през 2017 година да бъде отстранено заради заплаха от киберзаплахи. 
Най-либерални са изборите в Естония, където хората гласоподават онлайн.
В Съединени американски щати подаването на хартиените бюлетини става или в деня на изборите, или авансово по пощата. За първи път американците гласоподават с машина, само че извънредно примитивно, през 1892 година с писалка и мастило на показалеца.
Право на глас имат и американските астронавти на борда на Международната галактическа станция. Това става посредством криптиран имейл, а за адрес те показват " Ниска околоземна орбита ".
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР