Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) е публикувала радиоизображение на центъра на

...
Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) е публикувала радиоизображение на центъра на
Коментари Харесай

Астрономи показаха черната дупка в центъра на Млечния път

Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория (SARAO) е разгласила радиоизображение на центъра на нашата вселена, направено от телескопа MeerKAT.



Новото изображение на MeerKAT на галактическия център е показано с галактическата низина, минаваща хоризонтално през изображението. Много нови и познати по-рано радиохарактеристики са явни, в това число останки от свръхнова, компактни звездообразуващи райони и огромното население от мистериозни радионишки. Широката характерност, минаваща отвесно през изображението, е вътрешната част на (открити по-рано) радиомехурчета, обхващащи 1400 светлинни години в центъра на галактиката. Цветовете демонстрират блестящо радиоизлъчване, до момента в който по-слабото лъчение се демонстрира в сиви скали. Снимка: I. Heywood, SARAO.

Снимката от 100 мегапиксела е получена след три години проучвания. Международен екип от учени е провел 20 наблюдения с обща дълготрайност 200 часа, след което два суперкомпютъра са анализирали 70 терабайта данни. Телескопът съумял да покрие повърхност от шест квадратни градуса - това е тридесет пъти повече от площта на Луната. Научните открития са признати за издание в The Astrophysical Journal.

Както се оповестява на уеб страницата на обсерваторията, е било допустимо да се снимат нови и по-рано известни радио характерности. Например останки от свръхнова, компактни региони на формиране на звезди, огромен брой мистериозни влакна.



В центъра на изображението е остатъкът от свръхновата G359.1-0.5. Отляво е „ Мишката “, избягал пулсар, евентуално формиран и изхвърлен от събитието на свръхнова. В горния десен ъгъл е една от най-дългите и известни радионишки, известна като „ Змията “. Снимка: I. Heywood, SARAO

Районът на свръхмасивната черна дупка Стрелец А* (Sagittarius A*) също се оказал в зоната за наблюдаване. Масата на този обект, ситуиран в самия център на галактиката, е четири милиона слънчеви маси. В непосредственост до черната дупка се намира по този начин наречената Радиодъга - мистериозна конструкция от успоредни радиовлакна, чиято природа занапред ще бъде изследвана от учените. Радиодъгата е част от енергиен балон с диаметър хиляда светлинни години.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР