Южна Корея започва производството на 40 изтребителя KF-21 Bormae, след

...
Южна Корея започва производството на 40 изтребителя KF-21 Bormae, след
Коментари Харесай

KF-21: Южна Корея пусна в производство съвместим с НАТО изтребител

Южна Корея стартира производството на 40 изтребителя KF-21 Bormae, откакто към 180 млн. $ бяха особено заделени за военното министерство на страната, оповестява Defense News. Новата машина получава " зелена светлина " още преди края на тестванията си, като би трябвало в незабавен порядък да размени самолети, които са модел от 60-те.

Според The Korea Times първият подготвен KF-21 ще бъде в бойните елементи по-късно през тази година, а цялата начална серия би трябвало да бъде приключена през 2026 година Новите изтребители би трябвало да заменят остарелите американски F-4 Phantom II и F-5 - машини от времето на Виетнамската война, които макар множеството си модернизации, към този момент не могат да отговорят на провокациите на актуалните спорове.
 Пакистан обмисля да поддържа новия турски изтребител
Ядрена мощ обмисля да поддържа новия турски изтребител

KAAN може да полети още през тази година, само че началото на производството е надалеч

Южнокорейските Военновъздушни сили имат в действителност богат микс от бойни самолети. Освен " ветераните " F-4 и F-5, те имат огромен брой F-16 и F-15K, а също така са в ход и доставки на F-35 от Съединени американски щати. Сеул обаче желае " гръбнакът " на военновъздушните сили да е точно KF-21, от който към 2032 година в строя би трябвало да има 120 машини.

Пробите не престават

Bormae е двудвигателен многоцелеви изтребител, който има стелт детайли. Програмата по създаването му започва през 2001 година, като задачата беше да бъде аналог на американския F-35. Това се оказа прекомерно амбициозна задача, като в последна сметка в произвеждане влиза машина, която има по-голям капацитет от F-16, само че след отхвърлен от Вашингтон трансфер на технологии не е и на нивото на бойните самолети от пето потомство.

Сега Военновъздушни сили на страната виждат KF-21 в ролята на главен изтребител за необятен кръг от задания, до момента в който за F-35 и F-15 остават ударите на стратегически цели.
 Какво съставлява корейският изтребител FA-50, с който се въоръжава Полша
Какво съставлява корейският изтребител FA-50, с който се въоръжава Полша

Машината може да служи и за подготовка на водачи

Едва след 2020 година създаването на KF-21 се форсира - след години, в които концепцията се променяше непрестанно и се търсеха съответни от бюджетна позиция решения за нея. Първият първообраз излетя през 2022 година, а другите тествания ще продължат до 2028 година

Именно тогава се чака и първите създадени KF-21 да застъпят на бойно дежурство.

Търсят се клиенти

Една от аргументите за съществуването на новия изтребител е експортния пазар. Южна Корея влага сериозна сума в разработка, която разрешава на KF-21 да носи далекобойни системи, като задачата е да се усили " конкурентоспособността на износа " както на самолета, по този начин и на ракетите.

Цената на машината е сред 60 и 65 млн. $ броя, което е почти равно на парите, които Lockheed Martin желае за нов F-16.

Освен това, Bormae е съчетаем с оръжията на западните съдружници. Производителят му KAI подписа контракт с европейския производител MBDA, като към този момент са правени полети с ракетите Meteor, а през април предходната година немската компания Diehl Defense разгласи, че KF-21 сполучливо е изстрелял IRIS-T, която в Противовъздушна отбрана трансформация сега отбранява небето на Украйна.

Около 20% от финансирането на програмата за новия изтребител идва от Индонезия, като обаче страната има проблеми и се бави с заплащанията. Въпреки това, упованието е тя да извърши финансовия си ангажимент и също по този начин да закупи бройки.
 Снимка 652156
Източник:

Обединените арабски емирства също се интересуват от самолета, а с изключение на Филипините го преглеждат като вид за своите Военновъздушни сили.

Полша също обмисля дали да не се включи в програмата. Страната направи няколко огромни оръжейни покупко-продажби с Южна Корея, измежду които - и за леки реактивни бойни самолети FA-50.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР