Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му е близо

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че страната му е близо
Коментари Харесай

Сърбия купува френски изтребители Rafale за 3 милиарда евро

Сръбският президент Александър Вучич разгласи, че страната му е покрай постигането на съглашение за доставката на 12 френски изтребителя Rafale, оповестява АП. Това ще е първата сходна доставка след близо 70 години доминация на руските и съветските бойни самолети във Военновъздушни сили на западната ни съседка.

Вучич разяснява договорката след среща с френския си сътрудник Емануел Макрон в Париж, като по думите му окончателният контракт ще бъде подписан до два месеца.
 След Гърция и Сърбия възнамерява да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale
След Гърция и Сърбия възнамерява да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа основно за договорката

Според близки до държавното управление в Белград медии договорката ще е на стойност към 3 милиарда $. Тя ще включва както цяла ескадрила изтребители, по този начин и въоръжение, съоръжение и подготовка на водачите и наземния личен състав.

Rafale е двумоторен изтребител от т.нар потомство 4,5. Разработен е от Dassault след решението на Франция да не взе участие в плана Eurofighter. Индия, Катар и Гърция са някои от страните, които употребяват самолета.

Сръбските Военновъздушни сили сега имат единствено 14 МиГ-29, част от които са доставени в края на 80-те, а останалите бяха подарени от Русия преди 7 години и се наложи да минат отремонтирани. Освен тях в строя са и 17 югославски изтребител-бомбардировача J-22 Orao, които са със противоречива военна стойност.
 Защо Франция купува 42 изтребителя Rafale за 5 милиарда евро
Защо Франция купува 42 изтребителя Rafale за 5 милиарда евро

Какво се случва с неговия правоприемник?

В същото време, прилежаща Хърватия от няколко години има 12 използвани Rafale, добити за към 1 милиарда евро.

Критиците на възможната договорка показват, че новите бойни самолети могат да насърчат Вучич да нападне Косово, а също така Белград има положителни връзки както с Москва, по този начин и с Пекин и по този начин технологията на Rafale може да стане тяхно притежание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР