Южна Корея и Япония са на ръба на опасна търговска

...
Южна Корея и Япония са на ръба на опасна търговска
Коментари Харесай

Япония и Южна Корея са на ръба на опасна търговска война

Южна Корея и Япония са на ръба на рискова комерсиална война, която може да оскъпи смарт телефони и таблети по целия свят. Поради недоразумение за исторически репарации двете страни стигнаха до конфискацията на активи и ограничавания в износа на жизненоважни за международната софтуерна промишленост материали, оповестява Washington Post. Обтягането на връзките сред двете страни освен ще навреди на международната търговия в полупроводници, само че и основава разкол в общия западен фронт против Китай и Северна Корея.

Сегашната драма

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Миналата година корейски съд реши японски компании да изплатят обезщетения поради насилствените трудови лагери от интервала на японската колонизация от 1910 - 1945 година Според корейския съд, до момента в който отговорностите сред двете страни са изпълнени, същото не се отнася за жителите. Япония, несъмнено, стачкува против решението на корейския съд, което ще засегне компании като Nippon Steel и Mitsubishi.

В края на юни корейски съд подреди отнемането и преразпределението на активи от Nippon Steel към пострадали корейски жители. В отговор на похищението против фирмите й Япония наложи тежки ограничавания върху сериозен за софтуерния бранш на Южна Корея експорт. Експортът на материали, които се употребяват в изработката на полупроводници, става с категорично японско утвърждение компания по компания. Япония твърди, че рестрикцията е наложена, с цел да се предотврати приключване на значими технологии към Северна Корея, само че няма никакви доказателства за сходна заплаха.

Тръмп тактики

Ограниченията са ориентирани основно против първични материали, нужни за производството на полупроводници от корейските Samsung и SK Hynix - двете компании дружно създават сред 50% и 70% от международните чипове за памет. Така историческият спор сред двете азиатски страни може съществено да оскъпи всичко от чипове до телефонни екрани и до самия iPhone.

Южна Корея обаче към момента си остава в по този начин наречения бял лист на утвърдените за търговия страни на Япония, а износът на материали към момента се реализира, макар че е в лимитирани количества и с огромни бюрократични забавяния.

Именно това е и идната опасност на Япония. Ако Южна Корея не се откаже от конфискацията на японски активи, страната ще бъде изключена от " белия лист " на Япония. Това ще навреди мощно на южнокорейската стопанска система - съгласно разбор на Bloomberg това би довело до 30-процентов дефицит на чипове, загуба на работни места в Южна Корея и 2.2% по-нисък Брутният вътрешен продукт за 2019 година Ако пък Южна Корея отвърне нападателно на Япония, това ще усили свиването на корейската стопанска система до 3.1%, само че също би довело до 1.8% по-малко Брутният вътрешен продукт в Япония.

Сегашната обстановка също по този начин ще се отрази и на китайската стопанска система - един от основните клиенти на Samsung и SK Hynix е Huawei. В същото време сериозна част от към този момент лимитираните от разногласието изнасяни материали за полупроводници стигат до Китай през Южна Корея - тези вериги на доставки също би трябвало да бъдат изменени. Така съгласно Bloomberg Япония може да си вкара автогол - да се покаже като обезсърчителен съдружник и да откаже и други компании и страни от търговията с нея.

Липса на дейна интервенция

При минали разногласия сред Южна Корея и Япония Съединени американски щати нормално се намесваха като посредник бързо - този път намесата обаче е минимална, което разреши на рецесията да се разгори. Съединени американски щати имат всички ползи стратегическите й съдружници в Азия да се схващат, изключително в миг, когато Вашингтон се пробва да овладее упоритостите на Китай в района. При предходното охладняване на връзките сред двете страни през 2014 година президентът Барак Обама персонално организира среща с японския министър председател Шинзо Абе и тогавашния президент на Южна Корея Парк Кън-Хе, която докара до краткотрайно позволение на разногласието.

Засега липсва сходно изпитание персонално от Тръмп - вместо това президентът тази седмица изпрати съветника си по националната сигурност Джон Болтън в Япония и Южна Корея. Ролята на Болтън е да търси позволение на разногласието, само че и да беседва с двете страни за Иран. Тръмп все по-често и все по-ясно демонстрира, че Болтън е в недружелюбност и че най-вероятно му се търси заместител - изпращането на Болтън вместо персонална среща с Тръмп е показателно за целите на администрацията на Съединени американски щати сега.

С отминалост от десетилетия

Настоящият търговски спор сред Южна Корея и Япония, който президентът на Корея Мун Дже-ин назова " невиждана заплаха ", наблюдава началото си до интервала 1910 - 1945 година, когато корейският полуостров е колонизиран от Япония. Японските издевателства още са пресни в паметта на корейците, като доста от тях търсят отплата за насилствения труд в японските лагери и униженията от младостта си. Агресивният отговор на Япония провокира големи митинги пред японското посолство в Сеул, като 78-годишен дъртак се самозапали пред посолството и по-късно умря от раните си.

Настроението в Япония също става все по-отрицателно, защото се основава възприятието, че даже след голям брой репарации и извинения нищо в никакъв случай не е задоволително за корейците. Според Япония отговорностите за колониалния интервал са изпълнени с изплащането на 500 - 800 млн. $ репарации и евтини заеми на Южна Корея през 1965 година, а сегашната опасност с конфискация на японски активи е изнудване. От своя страна корейският президент Мун Дже-ин в допълнение оказа напън върху японското държавно управление, като отхвърли арбитраж от трета страна, когато разногласието още веднъж се разгоря предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР