Югозападното държавно предприятие започна изграждане на водоеми високо в планината,

...
Югозападното държавно предприятие започна изграждане на водоеми високо в планината,
Коментари Харесай

Изграждат водоеми високо в планината за борба с горските пожари

Югозападното държавно дружество стартира създаване на водоеми високо в планината, от които при потребност доста бързо да могат да се черпят огромни количества вода.

Местата, където те се построяват са особено определени и са в региона на Креснеското дефиле, където преди няколко години огромен пожар унищожи хиляди декари гори. Първият водоем, който ще се употребява за подсигуряване на вода при пораждане на пожари, към този момент е подготвен. Той се намира в Пирин планина, в землището на кресненското село Влахи, където огромни естествени водоизточници липсват.

" Идеята на изработката на тези водоеми е вероятно при пораждане на пожари да бъде захранвана противопожарната техника за битка с горските пожари. Той е с съдържимост 100 кубични метра. Захранва се по гравитачен път от прилежащото близко дере, където е с непрекъснат дебит на вода. ЮЗДП разполага с коли с съдържимост 500 литра вода, които нападат в началото пожарите. При възможна потребност те ще бъдат запълвани незабавно. 100 кубични метра е задоволително количеството на водата ", сподели Юлий Сираков, основен специалист ЮЗДП.

Продължава и градежът на останалите 5 водоема в региона. Местата, определени за построяването им, са към селата Горна Брезница, Долно Осеново, Мечкул, Сухострел и землището на град Кресна, където има хиляди декари гори, главно борови. Те са основани преди 40-50 години и са с висок риск от пожарна заплаха.

" Останалите 5 водоема би трябвало да бъдат направени доникъде на идната година, сега те са на друг стадий от строителството, до края на годината съвсем ще бъдат направени ", споделя Сираков.

Според специалистите, в случай че сходни уреди за събиране на огромни количества вода, са били построени преди години, то провалите от огромния горски пожар в Креснеското дефиле са щели да бъдат доста по-малко. Тогава огънят погълна към 15 000 декара, най-вече гори.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР