Югозападна България губи ½ милиард инвестиции, ако Правителството затвори ТЕЦ

...
Югозападна България губи ½ милиард инвестиции, ако Правителството затвори ТЕЦ
Коментари Харесай

Югозападна България губи половин милиард инвестиции, ако правителството затвори ТЕЦ Бобов Дол

Югозападна България губи ½ милиард вложения, в случай че Правителството затвори Топлоелектрическа централа Бобов Дол преди сдружението да се декарбонизира.


От лятото насам една от най-обсъжданите тематики в обществото е бъдещето на българската въглищна енергетика и проектите на държавното управление за скоростно закриване на бранша.

 

Протестиращите от няколко седмици енергетици и миньори не са изцяло задоволени от обещанията на политиците, които получиха и за това оповестиха, че не престават да са в протестна подготвеност.

 

Едно от по-големите сдружения, които демонстрираха интензивност и гражданска позиция, бяха чиновниците от Топлоелектрическа централа Бобов Дол. Дружеството е главен производител на електрическа сила за Югозападна България и един от четирите стълба на националната енергийна непоклатимост.

 

От години управлението на Централата работи по осъществяването на своята дълготрайна тактика за декарбонизация на производството на сила, чиято съществена цел е последователно заменяне на въглища с по-щадящи за околната среда други възможности, измежду които са природен газ, биомаса, строителство на фотоволтаици, а и зелен водород. Някои от плановете са пред довеждане докрай.

 

Топлоелектрическа централа Бобов Дол строи голям фотоволтаичен парк с конфигурирана мощ 100Мв, който следва да влезе в употреба до няколко месеца. Инвестицията е на стойност над 90 милиона евро. Съоръжението ще разреши произвеждане на зелена сила, което изцяло дава отговор на стремежите на Европа.


„ До края на 2023 година следва да бъде доизградено и пуснато в употреба разклонението на газовата връзка със Северна Македония, което ще свърже предприятието с националната газопреносна мрежа. “ сподели инж. Любомир Спасов изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.
Директорът изясни, че откакто това се случи сдружението ще получи опция да употребява природен газ, както за запалване на котлите, по този начин и като гориво за произвеждане на сила. Експертът съобщи, че при производството на сила от природен газ се отделят на половина по-малко излъчвания спрямо въглищата.


„ След потичането на природен газ към Топлоелектрическа централа Бобов Дол стартираме реализацията на план за монтаж и стартиране в употреба на 5 газобутални мотора с обща мощ 42 Мвтч. Инвестицията е с планирана стойност 80 милиона евро и ще се реализира за към 2 години. “ изясни инж. Любомир Спасов.


Сред по-големите планове на Централата са и плануваните за монтаж 2 газови и една парна турбина с обща конфигурирана мощ от 70 Мвтч, създадени от известна американска компания. Прогнозната стойност за реализацията на плана за новите уреди ще бъде към 150 милиона евро.

 

„ Един от забавните планове, с които сме се заели, е построяването на отговарящата на най-съвременните екологични стандарти апаратура за комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила от биогаз. Наши експерти ще имат по-съществена роля в създаването и персонално за нас планът е предизвикателство. “ сподели инж. Любомир Спасов.
Директорът изясни, че биогазът също е едно от най-екологичните горива, защото се получава от чиста биомаса и при индустриалното му утилизиране не се отделят нездравословни излъчвания, в противен случай – взема решение се казусът с гниенето на плява, дървесни материали и други сходни по необработваемите площи.

 

„ Мога да направя параленост сред главната разлика в екологичните индикатори при биогаза и елементарния природен газ. Основната разлика сред тях е в относителния дял на метана. В природния газ наличието на метан е към 95%, а в биогаза – 50-75%.

 

Използването на биогаз, а не на биомаса в чистата и форма, води до доста увеличение на успеваемостта и коефициента на потребно деяние “ сподели инж. Любомир Спасов.

 

Директорът на Топлоелектрическа централа Бобов Дол съобщи, че упоменатите са най-големите планове за момента, само че работят и по още няколко по-малки. Инж. Любомир Спасов разгласи като „ прелестно зелено предизвикателство “ и желанието за произвеждане на зелен водород, което би трябвало да се осъществя в околните няколко години.


„ Силно се надяваме да ни се разреши в действителност да приключим всички тези вложения и да създадем зелено произвеждане на сила в региона. Недопустимо е Югозападна България да бъде лишена от ½ милиард вложения, както и от сигурното произвеждане на електрическа сила! “ сподели инж. Любомир Спасов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР