Юбилейна пощенска марка, посветена на 120-годишнината от установяване на дипломатическите

...
Юбилейна пощенска марка, посветена на 120-годишнината от установяване на дипломатическите
Коментари Харесай

Габриел и Мертен със знаков ход за 120 години отношения със САЩ

Юбилейна пощенска марка, отдадена на 120-годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати, ще валидират вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и изключителният и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това ще се случи на публична гала в зала „ Договори " в Министерство на външните работи от 14:00 часа на следващия ден.

Събитието е част от календара с празнувания на годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни.
-->
В композицията на пощенската марка е употребявано акредитивното писмо, което е показано през 1903 година на Цар Фердинанд от първия пълномощен министър на Съединени американски щати в България Джон Джаксън. Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт.

Дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати са открити на 19 септември 1903 година На тази дата Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд I като пръв държавен представител на Съединени американски щати в София.  На 24 март 1910 година Съединени американски щати признават  независимостта на България. Българската легация във Вашингтон е открита през 1914 година, а Стефан Панаретов е назначен  за първи български пълномощен министър. До 1918 година седалището на американския дипломатически представител в България е било поредно в Истанбул, Атина и Букурещ, напомня Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати откриват своя легация в София през 1918 година По време на Първата международна война (1914-1918) легациите на двете страни краткотрайно преустановяват активността си,  без да са прекъсвани дипломатическите връзки. По време на Втората международна война (1939-1945) дипломатическите връзки са прекратени на 12 декември 1941 година, когато България, обвързана с Тристранния пакт, афишира война на Съединени американски щати. На 28 октомври 1944 година е подписано помирение сред България и съдружниците, което е последвано от разкриване на американско политическо посланичество в София на 5 декември 1944 година и единодушие на Съединени американски щати да одобряват български  политически представител във Вашингтон.

Защитник на българските ползи в Съединени американски щати остава швейцарската легация.

На 15 септември 1947 година влиза в действие мирният контракт сред България и съюзните страни от антихитлеристката коалиция, след което Съединени американски щати признават българското държавно управление и дипломатическите връзки са възобновени на 1 октомври 1947 година на равнище легации. На 20 февруари 1950 година американската легация в София връчва нота на Министерство на външните работи, в която се оповестява, че е „ обещано разпореждане американският  пълномощен министър Доналд Рийт Хийт  и задачата да изоставен страната “. Причината е отводът на България да отдръпна нотата си от 19 януари 1950 година, с която пълномощният министър на Съединени американски щати в София Доналд Рийт Хийт е разгласен за " личност нон грата ".  Нота със същото наличие е връчена и на ръководещия българската легация във Вашингтон Петър Вутов.

Дипломатическите връзки сред двете страни още веднъж са прекратени. Швейцарската легация в София поема ползите на Съединени американски щати, а полската легация във Вашингтон поема ползите на България. На 24 март 1959 година дипломатическите връзки са възобновени на равнище легации, а при започване на 1960 година легациите в София и Вашингтон още веднъж са открити. На 29 ноември 1966 година дипломатическите връзки сред двете страни са издигнати в сан на посолства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР