YouTuber-ът Денис Шираев използва архивни кадри от 1902-ра на немския

...
YouTuber-ът Денис Шираев използва архивни кадри от 1902-ра на немския
Коментари Харесай

Разходете се с „летящия влак“ през Германия – такава, каквато е била през 1902-ра

YouTuber-ът Денис Шираев употребява архивни фрагменти от 1902-ра на немския „ летящ трен “ и ги модернизира по един в действителност незабравим метод, заслужен за 2021-ва. Влакът, който работи до ден сегашен, ви води на едно виртуално странствуване из сегашен Вупертал и демонстрира живота на хората от началото на XX век. Усещането е удивително и 60-те фрагмента в секунда ще ви накарат да се чувствате по този начин, като че ли в действителност сте се върнали обратно във времето.

Видеото демонстрира фрагменти на карети, теглени от коне, на деца, играещи си на улицата, както и на самата река Вупер. Те съставляват изключително огромен интерес за историците, защото е същинска необичайност да се попадне на нещо толкоз детайлно.

Не за първи път Шираев оцветява и усъвършенства качеството на архивни видеа. Той е изпълнителен шеф на neural.love – компания, която усъвършенства качеството на старите фрагменти и плавността, с която самите видеа се извършват. Как? С помощта на неврални мрежи и изкуствен интелект.

Първоизточникът на видеото, което единствено по себе си е не по-малко впечатляващо, е част от сбирката на Музея за модерно изкуство. То е снимано с 68мм Biograph, което (за времето си) е предоставяло забележителни елементи. Всичко обаче наподобява в пъти по-добре в 4k и 60 фрагмента в секунда, нали?

„ Летящият трен “, именуван още Wuppertal Schwebebahn, минава през тогавашните градове Елдерфелд, Ронсдорф, Кроненберг, Вовинкел и Бармен, изяснява Денис. Днес те са обединени в границите на един огромен град в Западна Германия, наименуван Вупертал и в който живеят почти 355 100 души.

Що се отнася до Schwebebahn, това е най-старият електрически трен вид окачена железница в света. Той е пуснат за първи път през 1901-ва и е свързвал голям брой градски региони. Въпреки че е извънредно остарял, той работи и до ден сегашен (макар и да е относително осъвременен през 1997-а).

Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км минават над руслото на река Вупер на височина към 12 м, останалите 3,3 км – над улиците на града на височина към 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а междинната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. души. Токозаахранване: 600 V., оптимален надолнище на трасето: 40%, приблизително разстояние сред станциите: 700 м, дълготрайност на пътуването: 28 мин.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР