Йохан Хайнрих Песталоци (1746-1827) e швейцарски педагог, хуманист, филантроп, философ

...
Йохан Хайнрих Песталоци (1746-1827) e швейцарски педагог, хуманист, филантроп, философ
Коментари Харесай

За да промените хората, първо трябва да ги обичате | Йохан Песталоци

 johann heinrich pestalozzi 1

Йохан Хайнрих Песталоци (1746-1827) e швейцарски възпитател, хуманист, човеколюбец, мъдрец и реформист, основател на първата система за начално обучение. Той има вяра, че всички деца имат равни права да учат и получават познания, и че любящата фамилна среда е основата на тяхното благополучие. Песталоци утвърждава, че всяко дете е неповторимо по природа и неговото достолепие би трябвало да бъде зачитано. Без обич, нито физическите, нито интелектуалните качества могат да се развиват естествено.

***
 johann heinrich pestalozzi 2

В книгата си „ Моите възпитателни опити ", Песталоци написа до собствен другар:

„ Вие сте слушали за моите възпитателни опити отдалеко и желаете да узнаете какво са те в действителност. Най-правилният отговор е, че нахвърлям елементарни, психически хрумвания в милионния безпорядък на не-психологията. Аз намирам, че цялото обучение, каквото е в реалност, е един анонимен безпорядък, без основа и с липса на логика на психиката.

Възпитанието, каквото е сега, съдържа непотребни средства за обособени цели, а му липсва всякаква основа за цялостния човек. Аз едвам познавам тези обособени средства по име, само че през живота си търсех основа за човешката природа и си мислех, че щом тя бъде открита, средствата за единичното ще изникнат сами, и опитът в този момент ми сподели, че не съм се лъгал.

Аз се старая да последвам изцяло природата и да причисля възпитателното изкуство към това, което природата към този момент е направила или за което тя работи властно и в моя изгода. Не може да се мери това, което природата сама прави за развиването на нашите качества. Това, каквото детето знае, каквото усеща, на каквото е способно и каквото желае, надвишава всички упования ".

***
 johann heinrich pestalozzi 3     johann heinrich pestalozzi 4

Несъмнено, че единствено една майка е в положение да заложи вярната сензитивност в главното образование на човек. Нейните действителни действия, към които я подбужда единствено един гол инстинкт, се явяват, всъщност, верни, естествени средства за нравствено образование.

За да измененията хората, първо би трябвало да ги обичате. Влиянието върху тях е съразмерно на любовта към тях.

Нравствеността се заключава в напълно знание на положителното, в напълно умеене и предпочитание да се твори положително.

Възпитание и единствено образование е задачата на учебното заведение.

Илюстрации ~ en.wikipedia.org, spinnet.eu, flickr.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР