Йога, дихателните упражнения и медитацията напълно ще разпръснат есенната летаргия,

...
Йога, дихателните упражнения и медитацията напълно ще разпръснат есенната летаргия,
Коментари Харесай

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет

Йога, дихателните извършения и медитацията изцяло ще разпилян есенната заспалост, в която постоянно изпадаме, при изискване че се практикуват систематично, всекидневно, отделяйки по 40-50 минути за това заран. Те облекчават умората, успокояват мозъка, усъвършенстват кръвообращението, по-специално мозъчното. Дихателните практики (пранаяма) в допълнение ще изпълнят кръвта и цялото тяло с О2, ще създадат гальовен масаж на вътрешните органи, възстановявайки тяхната работа. След седмица или две ще забележите, че сте в доста по-добро въодушевление и благоденствие, прекарвате деня бодри, чувствате се съсредоточени, цялостни с сила.

Дихателни извършения за възстановяване на кръвообращението и имунитет

„ Препоръчвам да започнете сутринта, изключително през есента, в този ред: събуждате се, изпивате 400 ml топла вода (40°C), подкислена на усет с лимон. Това е вода с телесна температура, тъй че е лесна за мелене, а киселината предизвиква здравословна алкална среда в тялото. В допълнение, такава напитка оказва помощ за прочистването на червата от отрови и тапи, които, както знаете, понижават устойчивостта на организма към инфекции.

След 10-15 минути сте подготвени да изпълнявате леки йога извършения, които ще дадат мощ и жизненост на тялото и духа. След това, изключително през есента, е добре да се направи античната пречистваща дихателна процедура капалабхати – Огнено дишане. През студения сезон тази енергийно затопляща процедура зарежда с сила, оказва помощ за пречистване на мозъка и тялото от отрови, и дава избистрен разум и мощ “, споделя майсторът по йога и пранаяма Ашок Мишра.

 Дихателни извършения за възстановяване на кръвообращението и имунитет

Капалабхати йога дишането би трябвало да се прави в седнало състояние, с изправен тил или седнали на стол. Затворете очи и фокусирайте вниманието си в себе си, отпуснете се. Дишайте единствено през носа отмерено и умерено – вдишвайте и издишвайте внезапно. Когато вдишвате, би трябвало да изтеглите стомаха във вътрешността (да го глътнете), това ще помогне да изтласкате въздуха от белите дробове. Издишването би трябвало да бъде допустимо най-пълно и мощно, и да бъде съпроводено от чувството, че стомахът се притиска към гръбначния дирек.

Пасивното поемане се прави автоматизирано, обърнете цялото внимание на издишването. Запомнете: единствено стомахът се движи, останалата част от тялото е неподвижна.

В началото на усвояването на техниката можете да извършите 36 повторения, когато започнете да практикувате постоянно – 108. След като поемете последния мирис, задръжте го до най-удобното за вас време.

В умозаключение, с цел да балансираме, успокоим, подхраним мозъка и душата си, би трябвало да създадем 10-15-минутна медитация. За да извършите това, седнете с изправен тил, за предпочитане с кръстосани крайници (йога поза). Поставете цвете или свещ пред себе си. Вашата задача е да ги гледате през това време, като се концентрирате в цялостна външна и вътрешна тишина. Вие сте в положение на наблюдаващ.

След това преценете какъв брой се е подобрило положението ви, закусете и заредени с сила започнете работния си ден.

Запомнете: през есенните дни не би трябвало да пиете доста и да ядете течни храни, те могат да причинят дисбаланс в тялото, защото способстват за производството на слуз. Можете да изпиете чаша гореща вода или напитка 2 часа след хранене. Две или три чаши – само че постоянно е по-добре водата да е топла – денем ще бъдат задоволителни през есента.

Упражнение за пречистване на гърлото и имунитет:

 Дихателни извършения за възстановяване на кръвообращението и имунитет

Ако се случи по този начин, че ви порази вирус или простуда, също можете да си помогнете със особено упражнение. Носът е запушен заради инфектиране или огромно количество слуз в него. За да се борите с това, би трябвало да преразгледате диетата и режима на пиянство. Можете да добавите люти подправки към храната си и да пиете сгряваща напитка с джинджифил и карамфил, които също оказват помощ в битката с бактериите и изсушават тялото от непотребната слуз.

За задачата в 1 литър вода сложете 25-35 г ситно настърган джинджифил, 5-10 стълбчета карамфил, 1 цвят звездовиден анасон и една пръчка канела. Всичко това се залива с вряща вода за 10-15 минути. През деня можете да пиете 500-700 ml такава напитка, при изискване че нямате проблеми със сърцето и стомаха, и затова противопоказания за използването на тези артикули от кардиолог и гастроентеролог. Пийте чая парещ за към 10-15 дни (пауза – седмица).

Ако мъчно дишате през носа, можете да натиснете една избрана точка – това е мястото, където свършва хрущялът и стартира костта, до ноздрата. При натискане дихателните пътища се отварят. Ако да вземем за пример, дясната ноздра не диша, тогава намирате точкато отдясно на носа, натиснете я с пръст за 1 минута, до момента в който се възвърне дишането през носа. Правите същите операции отляво, в случай че лявата ноздра не диша.

Друго йогийско упражнение е (заключване на гърлото). То оказва помощ за повишение на имунитета и попречване на болести на гърлото. За да го извършите, държите врата изправен, опъвате горната част на главата нагоре, спускате брадичката допустимо най-вече, като че ли се пробвате да докоснете гърдите с нея. Оставате в това състояние за минута, след което се отпускате и можете да повторите още няколко пъти.

През есента е добре да се вършат процедури, които загряват тялото, не разрешават застоя на кръв и сили. По-специално, по-добре е да вършиме аюрведичен масаж заран. Той усъвършенства тонуса на целия организъм, покачва издръжливостта и работоспособността денем, успокоява, усъвършенства съня и интелигентността. Можете да си го приготвите сами със затоплено сусамово масло, което има и загряващ резултат, или просто да разтриете тялото си с длани.

Първо разтрийте с длани вътрешната страна на ръцете, по-късно в профил (с придвижвания нагоре и надолу), дланите, стъпалата и краката от вътрешната страна и извън. Такова търкане ще даде жизненост, тъй като по време на масажа упражняваме освен мускулите, само че и главните енергийни канали, които се намират там.

Триенето с хавлиена забрадка ще помогне за облекчение на болката във врата и гърба. Достатъчни са 5-7 минути интензивно разтриване с забрадка от едната страна към другата, до леко парене, с цел да се масажират труднодостъпните за самомасаж елементи на тялото.

Освен това, в случай че реагирате със световъртеж на есенната смяна на времето, би трябвало да масажирате дребния мозък: тази област се намира там, където прешлените на шията влизат в черепа на главата. Масажът се прави с кръгови придвижвания с върха на пръстите в продължение на 3-5 минути. По този метод отстраняваме проблемите, породени от остеохондроза на шийния отдел на гръбначния дирек.

Както можете да видите, всички тези операции са приятни и лесни. Но ежедневното им използване ще ви избави от тревога и отмалялост, ще ви даде ново качество на живот и ще откри енергиен и физически баланс. Просто отделете време за тази красива промяна, с цел да покажете със личния си образец, че есента е време на дейни открития, а не на депресии и заболявания, които другите изпитват.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР