Йоанис Соломакос, Главен експерт по сигурността в Хуауей – Южни

...
Йоанис Соломакос, Главен експерт по сигурността в Хуауей – Южни
Коментари Харесай

Можем ли да имаме доверие в цифровия свят?

Йоанис Соломакос, Главен специалист по сигурността в Хуауей – Южни Балкани за провокациите във високотехнологичния свят Концепцията за доверие в цифровия свят, какъвто го познаваме до момента, се промени необратимо. Сега всяка сзериозна компания би трябвало всеки ден да се потвърждава, че заслужава доверието на своите клиенти, започвайки от нулата.
От началото на пандемията нашият свят се промени доста и множеството компании трябваше да се приспособяват към новото обикновено, като започнаха огромни стъпки към дигитализацията. Случайната " работа от у дома " се трансформира в " непрекъснат хоум офис ", където видеоконферентната връзка съвсем размени срещите лице в лице, а съществуването на виртуални платформи за обслужване на клиенти се трансформира в нещо обикновено.

В това ненадейно бързо пътешестване имаше голям брой специалисти, посочващи какъв брой е значимо да се изберат цифрови решения, които също да подсигуряват киберсигурността. Приносът на технологията към основаването на стойност и качеството на живот освен ще се усили, само че  и изгодите ще останат скъпи за нас, стига да  можем да се доверим на сигурността.. До този миг присъщата трудност на системите и включената логистика подлагат на тестване веригата от доставки при поддържането на положителни данни за сигурността, а това е риск, който не може да бъде подценяван от никого.

Допусканите подозрения във връзка с сигурността могат да имат огромни последици

В исторически проект заканите за сигурността потвърдиха, че не би трябвало да бъдат одобрявани безгрижно, а в противен случай – да да се подхващат  съответните защитни ограничения от всички страни по веригата. Примерите за субекти, които се " усещаха " сигурни в кибер домейна, единствено с цел да платят цената на подозренията си по-късно, са многочислени и те варират от най-малките до най-големите. Но задачата тук е  не да сочим с  пръст към злополучни или невъображаеми субекти. Целта е да се подсигурява, че никой различен няма да попадне в клопката на догатките, когато става въпрос за сигурност. Примерите на неподозирани,компрометирани субекти посредством редица разнообразни способи и техники, които излязоха нескрито едвам след нанесените вреди, е единственото доказателство, от което се нуждаем по повод значимостта на тази тематика.

Доставчиците би трябвало да потвърдят, че може да им се има вяра

Особено в днешния комплициран свят, способността и желанието на доставчика да бъде и да остане транспарантен, когато става въпрос за проблеми, свързани със сигурността, се трансформира в съществена причина за поддържане на сигурността във веригата за доставки. Технологията е уязвима, без значение от това от кое място е получена - факт, който прави поддържането на непрестанен фокус върху намирането и запълването на неналичията в сигурността още по-важно. Следователно виновният снабдител би трябвало да улесни тестването и инспекцията, с цел да показва, че се поддържа подобаваща сигурност в техните артикули и услуги, като в същото време подсигурява, че клиентите, които печелят доверието им,  могат да ревизират и оспорват тези защитни характерности и заявления на всяка стъпка от пътя.

Подходът " Нулево доверие " изисква доставчиците да " завоюват " доверието

По този метод, посредством определяне на метод „ Нулево доверие “ като основа за определяне на съдействие, клиентите не би трябвало да се тревожат за субективните качества на доставчика, защото всички снабдители в групата се третират еднообразно като недоверени първоначално и би трябвало да се изкачат по стълбата на доверието на клиента, като работят интензивно за него посредством общоприетите в промишлеността стандарти, механически индикатори и документи. Този метод също ще се окаже скъп за основаване на почтена и здрава конкуренция сред доставчиците, ще способства доста за оперативната непоклатимост на всеки клиент и ще втвърди инфраструктурите към оперативни разстройства при положение, че се случи нещо ненадейно. И в случай че има нещо, на което ни научиха последните няколко години, то е да бъдем готови за непредвиденото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР