Язовирът Три клисури в Китай е внушителна гледка. Той представлява

...
Язовирът Три клисури в Китай е внушителна гледка. Той представлява
Коментари Харесай

Най-големият източник на чиста енергия в света се изпарява

Язовирът Три проломи в Китай е внушителна панорама. Той съставлява голяма преграда през река Яндзъ. Там има задоволително бетон, с цел да запълни седем стадиона Уембли и повече стомана в сравнение с се съдържа в осем здания като Емпайър Стейт Билдинг. Там се създава толкоз сила, задоволителна да зареди Филипините. Но това лято най-голямата електроцентрала в света е злокобно тиха.

Високите температури и сушата фрапантно са понижили резервоара до най-малко, което понижава фрапантно способността на централата да генерира електричество.

Проблемите с водата на емблематичния язовир в Китай не са нещо ново. В световен мащаб има сериозна хидроенергийна рецесия, която се утежнява от световното стопляне. От Съединени американски щати до Европа горещите талази и сушите са свили реките, които зареждат водноелектрическа централа. Тази година, до септември, производството на хидроелектричество е спаднало със 75 тераватчаса в Европа - повече от годишното ползване на Гърция. В Китай спадът е с 30% в Китай предишния месец. В Съединени американски щати се чака производството да спадне до най-ниското равнище от шест години насам през септември и октомври, написа Bloomberg.

Язовирите са най-големият източник на чиста сила в света, само че до момента не са били толкоз неефективни в борбата против изменението на климата.

Проблемът е, че има малко възобновими различни източници. Хидроенергията в международен мащаб генерира повече електрическа енергия от нуклеарната, вятъра и слънчевата електрическа енергия взети дружно. В някои страни като Норвегия и Бразилия да вземем за пример язовирите генерират над половината от общото електричество. Освен това исторически огромните язовири са били по-надеждни за произвеждане на сила.

Освен когато няма вода.

" Явления като засушаването ще стартират да лимитират опцията за зареждане на водни резервоари и ще понижат потенциала на произвеждане във Водноелектрическа централа тук-там като Югозападен Китай и Западни Съединени американски щати ", разяснява ръководещ шеф за сила и възобновими енергийни източници в S&P Global Commodity Insights. Това ще се отрази както на приходите, които язовирите генерират, по този начин и на надеждността на мрежите, които зареждат, сподели той.

Тази година западната част на Съединени американски щати стана очевидец на най-тежката суша от 1200 години - това значи, че пресъхналите резервоари могат да произведат едвам половината от силата, която нормално доставят на Калифорния, увеличавайки риска от спирания на тока в целия щат.

Производството от ВЕЦ-ове в народен мащаб спадна до 17,06 тераватчаса през септември и се чакат още спадове съгласно Администрацията за енергийна информация, най-ниското равнище от септември 2016 година

В Бразилия, която нормално разчита на хидроенергия за над 60% от своята електрическа енергия, сушата предходната година докара страната до ръба и я принуди да разчита на импорт от съседите Уругвай и Аржентина.
 Невиждана от 70 години суша удари Италия
Невиждана от 70 години суша удари Италия

Нивата на река По към този момент са най-ниското си равнище от век насам

Европа

Пресъхналите реки на Стария континент понижиха производството на сила от ВЕЦ-овете до най-ниското равнище най-малко от 2015 година, съгласно климатичния мозъчен концерн Ember. Това принуждава комуналните компании да разчитат на въглища и газ, употребявайки запасите от гориво, които континентът се пробва да спести за зимата.

На този декор никоя страна не е построила повече язовири от Китай. В провинция Съчуан (с размерите на Германия) най-лошата суша от минимум 60 години понижи производството на сила с 50% през август, тъкмо когато търсенето на климатици скочи по време на горещата вълна. Властите трябваше да спрат зареждането на доста локални заводи за съвсем две седмици, прекъсвайки доставките за индустриалните колоси, в това число Apple и Tesla.

Дори откакто сушата в провинцията завърши в края на август, резултатите не престават. В прилежащата провинция Юнан предприятията за алуминий са принудени да работят с понижен потенциал, с цел да пестят сила, с цел да може резервоарите да се изпълнят още веднъж преди по-сухите зимни месеци. За да се оправи с енергийния дефицит, Китай трябваше да разчита повече на въглища и газ, макар че световните разноски за горивата скочиха до рекордни равнища.

И въпреки всичко последствията от световното изменение на климата могат да обиден всички източници на чиста сила. Рязко падащите температури през зимния сезон да вземем за пример могат да замразят вятърните турбини. Сушата в Европа ограничи производството в нуклеарни централи, които разчитат на вода от реките за процеса на изстудяване.

Тези трендове подсказват, че водноелектрическата сила надали ще резервира водещата си роля в производството на чиста сила за дълго. Според прогнози на Bloomberg ще има 18% нарастване на световния водно енергиен потенциал от в този момент до 2050 година, спрямо над 8-кратно нарастване за слънчевата сила и най-малко 3-кратно нарастване на вятърната сила.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР