Яйцата са сред най-пълноценните източници на белтъчини, на витамините D

...
Яйцата са сред най-пълноценните източници на белтъчини, на витамините D
Коментари Харесай

Безопасно ли е да се ядат сурови яйца?


Яйцата са измежду най-пълноценните източници на белтъчини , на витамините D и В и на микроелемента цинк . Един от многото способи, по които те се употребяват в кулинарията, е потреблението им в недопечен тип. Дали ще бъде в състава на майонеза, шейкове, сосове или коктейки, сурови яйца се употребяват постоянно и даже потреблението им в този тип се асоциира с някои изгоди за организма, губещи се след термична обработка.

По-задълбочен разбор на

потреблението на сурови яйца обаче демонстрира, че минусите и евентуалните опасности може съществено да надвишат изгодите.

Сурови яйца – освен рискови, само че

и по-малко потребни

Основната заплаха при консумация на сурови яйца идва от риска от заразяване със салмонела . Този риск доста се редуцира при термична обработка на яйцата.

Наред с заплахата от съществени бактериални инфекции обаче, потреблението на сурови яйца се асоциира и с чист охранителни пропуски. Оказва се, че в недопечен тип доста от питателните изгоди на яйцата се губят, тъй като организмът ни не може да усвои потребните субстанции.

Най-важният артикул в яйцата да вземем за пример – белтъчините – доста мъчно може да се усвоят в недопечен тип. Причина за това е

комплицираната пространствена конструкция и огромната молекулна маса на яйчения протеин. След термична обработка той се денатурира, т.е. разгражда се до съставните аминокиселини , които бързо и пълноценно се усвояват в храносмилателния тракт.

Свързани публикации.. Колко яйца могат да се изяждат на ден, без да вредят? 2 Салмонела в яйцата – по какъв начин да се предпазим? 0 Цветът на жълтъка демонстрира качеството на яйцето 0

Организмът ни среща компликации и с усвояването на някои витамини в състава на яйцата, употребявани в недопечен тип. Витамин В1 да вземем за пример, означаван като биотин , в суровите яйца е обвързван с гликопротеина авидин , съдържащ се в белтъка. Авидинът трансформира пространствената конструкция на витамин В1 и го прави неусвоим. След термична обработка на яйцето авидинът се обезврежда и отрицателният му резултат върху усвояването на витамин В1 се отстранява.

Един от главните минуси на термичната обработка на яйцата е, че тя може да обезврежда и огромна част от потребните им субстанции, множеството от които са термолабилни .

Установено е обаче, че при варене на яйцата до температура от 75o

Ц
може да се унищожат възможни салмонелни бактерии в тях, без да се стигне до цялостно деактивиране на термолабилните потребни субстанции. Така изгодите от съставките на жълтъка и белтъка на

яйцата ще се запазят, а рисковете от потреблението им ще се избегнат. Водещо изискване за сигурност остава снабдяването с яйца от места, където качеството, възрастта и сигурността им са обезпечени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР