Явор и Венцислав били съседи, познавали се от деца. Явор

...
Явор и Венцислав били съседи, познавали се от деца. Явор
Коментари Харесай

Варненец приюти бездомник, но след два месеца го преби до смърт. Съдът не призна обвинение за изнасилване

Явор и Венцислав били съседи, познавали се от деца. Явор бил наркозависим и с психологично заболяване

Предстои делото да бъде прегледано в апелативния съд

Денят е 14 февруари 2018-а. Около 10 часа сутринта мъж, който минава около блок 404 във варненския кв. “Владиславово ”, вижда на земята да лежи беззащитен човек. Въпреки че е пребит, минувачът разпознава съседа си Явор и незабавно подава сигнал на незабавния телефон 112.

На мястото за минути се отзовава кола за спешна помощ, само че по пътя към болничното заведение 35-годишният мъж умира. Часове по-късно казусът е разгласен като ликвидиране и е арестуван различен комшия - 37-годишният Венцислав Апостолов.

Така казусът стартира да се разплита. Стига се до обвиняване против Венцислав, към което с изключение на убийството е прибавено и полово посягане над жертвата.

Преди броени дни Варненският областен съд оправда Венцислав за изнасилването и му даде 15 година затвор за убийството. Държавното обвиняване реагира незабавно и внесе митинг с искане изнасилването да бъде прието като осъществено закононарушение, а Венцислав да получи пожизнен затвор.

Предстои делото да бъде прегледано в апелативния съд.

По време да следствието станаха ясни доста детайлности към потресаващото ликвидиране. Явор и Венцислав били съседи и се познавали от деца. Самият Явор бил наркозависим и имал психологично заболяване. През 2017 година майка му умряла и той

останал на

улицата, след

като не можел

да погасява

вноски по

заема и

банката взела

жилището

Известно време водил бездомнически живот и към края на годината Венцислав го приютил в дома си.

Жестоката покруса се разиграла след 2 месеца общуване. Според показанията по делото абсурдът станал, откакто Явор по нехайство обърнал кошче за отпадък. Приятелката на Венцислав се ядосала и се развикала. Когато Венцислав се прибрал от работа, разправията тръгнала отначало. Жената дала ясно да се разбере, че Венцислав би трябвало да избира сред нея и Явор.

Разяреният хазаин измъкнал Явор от кухнята, където бил настанен, довлякъл го в стаята и почнал да му бие плесници. Задал му въпрос, на който Явор не дал отговор, и това го вбесило още повече. Започнал яростно да го постанова с юмруци. Приятелката му отишла до магазина, а в същото време пред очите на съседка Венцислав удрял като озверял приятеля си.

Мъжът не викал,

издавал единствено

скимтящи звуци

Последвал пердах с дървена тояга. След близо час свиреп побой насилникът спрял за къса отмора. Според обвинителния акт той бил пийнал. Афектирал се още повече след появяването на брата на дамата, с която съжителствал. След произнасянето на окръжния съд следва делото да се гледа от апелативния.

Накарал Явор да застане на колене и да съблече облеклата си, след което

го изнасилил

брутално с

дървената

пръчка

В материалите по делото е вписано, че Явор бил изпъден от жилището на открито. Според прокуратурата Венцислав се тормозил, че доста хора са видели пребития мъж, и се обадил на съседката, която станала очевидец на побоя, че отива да се самоубие.

Междувременно Венцислав се обадил на своя позната. Звучал обезверено, помолил да се видят. При срещата плакал, по-късно се успокоил и даже почнал да флиртува с нейна другарка.

Обвинението твърди, че отиването на посетители имало за цел да сътвори оправдание на Венцислав.

Според прокурора по делото по-късно Явор е бил спретнат, а след това още веднъж изнесен на открито, защото облеклата му не били мокри, по тях нямало и тиня.

По делото има и други данни - в правосъдната зала стана ясно още, че след отнемането на жилището Явор е разполагал с 10 000 лева в банката, част от които са постъпвали при него, получавал е и наследствена пенсия. Това давало съображение да се счита, че Венцислав е приютил Явор да живее при него не от хуманни подбуди, а поради пари.

Малко след ареста на Венцислав тогавашният областен прокурор на Варна Владимир Чавдаров показа: “Причината за гибелта е множествена контузия, счупени са съвсем всички ребра на умрелия, които са увредили вътрешни органи.

Телесните

повреди са

нанесени с ръце

и крайници. Смъртта

е настъпила

часове след

нанесения побой

Починалият е с психологични отклонения и наркотична взаимозависимост. На този стадий причинителят дава пояснения, които не кореспондират със събраните доказателства. ”

Въпреки че Венцислав през цялото време отхвърля изцяло виновност, окръжните магистрати първо го оставиха в ареста, само че след няколко месеца трансформираха мярката му за неотклонение в по-лека.

Окръжната прокуратура незабавно стачкува. Доводите на държавното обвиняване бяха, че в кориците на делото има гласни свидетелства за това, че лица, които са очевидци по делото, са били на рандеву на обвинения, а различен очевидец е бил заплашван по телефона, с цел да даде показания, които да оневинят Венцислав.

Тези условия са принудили проверяващия екип да наложи възбрана за преписка и за телефонни диалози на обвинения за времето от 10 октомври 2018 година до окончателното привършване на следствието.

Със същото предписание са неразрешени и свиждания на Венцислав с лица отвън кръга от близки и родственици.

Адвокатът му Иван Томов съобщи след съвещанието на апелативния съд, който остави клиента му в ареста, че против Венцислав няма доказателства: “На Венцислав му е повдигнато обвиняване за ликвидиране, учредено единствено въз основата на свидетелски показания на едно лице, което е разпитвано 4 пъти и едвам на четвъртия път е дало показания, че е участвало на случай и побой.

Тези показания обаче не се поддържат от никакви други доказателствени източници по делото, нито от ДНК експертизи, нито от биологични следи, нито материални доказателства. Затова дръзвам да настоявам, че след 8 месеца задържане под стража няма доказателства против Венцислав и той би трябвало да бъде освободен. Обясненията на Венцислав са, че не е имало побой над Явор, те са го приютявали, гледали, грижили са се за него. Явор е открит на улицата пред блока и когато са извикали кола за спешна помощ, Венцислав самичък е оказал помощ да го качат, с цел да бъде превозен. В колата за спешна помощ Явор е умрял. ”

Патолозите обявиха в съда, че е имало голям брой травматични увреждания, спукани ребра, продупчване на белия дроб, в резултат на което Явор развил пневмоторакс.

Делото е импортирано в съда на 10 април тази година. На разпоредителното съвещание на 29 май отбраната на подсъдимия изиска делото да бъде гледано по общия ред, като даде единодушие да не се организира разпит на всички очевидци и движимости лица, а при постановяване на присъдата директно да се употребява наличието на съответните протоколи и експертни изводи от досъдебното произвеждане.

Окръжната прокуратура изиска от съда делото да бъде гледано при закрити врата с претекст, че чака при разпит на част от очевидците да бъдат разгласени обстоятелства от техния съкровен живот. Тогава се появи и сестрата на убития мъж, която изиска от съда да бъде конституирана като цивилен просител и частен обвинител и предяви иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 500 000 лева

Миналата седмица съдът изслуша пледоариите на обвиняването и отбраната. Варненската

окръжна

прокуратура

изиска

пожизнен

затвор за

Венцислав

В последната си дума пред съда той съобщи: “Аз съм с чисто сърце, душа и съвест и не съм направил закононарушението, в което съм упрекнат. ”

37-годишният мъж е със приблизително обучение, разведен, работи, оправдан. Освен 15-годишната присъда магистратите взеха решение, че ще уважат 100 хиляди от желаните 500 хиляди лева на сестрата на убития по гражданския иск.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР