Явна фактическа грешка.На това основание новият кмет на Царево Марин

...
Явна фактическа грешка.На това основание новият кмет на Царево Марин
Коментари Харесай

Явна фактическа грешка. Властите оспорват частния път до Силистар

" Явна фактическа неточност. "

На това съображение новият кмет на Царево Марин Киров счита да опита да върне общинския път към Силистар, който се намира в частен терен и преди няколко дни осъмна блокиран за достъп, респективно - няма достъп и до плажа. 

Както Клуб Z писа, на единствената връзка с линията, посещавана от хиляди туристи, притежателят на парцела сложи огромен бетонов блок с надпис: " Частен парцел! Преминаването неразрешено! "

Във вторник Киров разяснява пред медията ни, че е решен до лятото да се оправи с казуса - или като се откри вид за потреблението на пътя, или като се ревизира може ли да се трасира обходен маршрут.

От Министерство на районното развиване и благоустройството още тогава се усъмниха, че може да има някаква неточност при нанасянето в кадастъра, като пътят в действителност не е частен, а общински и показаха, че с цел да се откри това, трябва да се направи замерване намясто.

Любопитното е, че за " очевидна фактическа неточност " приказва още през 2019 година тогавашният омбудсман Мая Манолова, която е сезирала някогашните министри в кабинета на ГЕРБ и " Обединени патриоти " Десислава Танева и Нено Димов, тогавашната началничка на Службата по геодезия, картография и кадастър, както и бившия вече дълготраен кмет на Царево Георги Лапчев. Манолова е получила сигнал от жители, че от цели 14 години жителите са възпрепятствани да употребяват публичния път. Факт: спорадично във връзка с достъпа до Силистар избухваха кавги, като притежателите на парцелите изискваха от летовниците такса за прекосяване - т.е. на процедура - за постигане до плажа.

Пътят се намира в противоречивия парцел, поради който някогашният към този момент кмет провокира скандал през лятото на 2018 година, като внесе план за обстоен организационен проект, с който на процедура се даваше зелена светлина за строителството на вилно населено място върху 22 дка в предпазената околност против обещанието общината да получи път. Мястото е познато като някогашен свинарник.

Така преди към този момент близо пет години Манолова е установила, че парцелът попада в обсега на Закона за запазване на земеделските земи и за нея пътят би трябвало да се употребява свободно от хората.

" Известно е, че като обособен тип територия транспортните уреди за общо прилагане не се засягат от използването на законите за възобновяване на собствеността върху земеделските земи или гори и земи от горския фонд или раздържавяване по различен легален прийом.

Изричните разпореждания от Закона за собствеността и използването на земеделските земи - " земи, заети от транспортни уреди за общо прилагане " и от Закона за възобновяване на собствеността върху гори и земи от горския фонд - " информационни уреди, както и прилежащите към тях сервитутни зони и терени " имат заповеднически темперамент и са открити в публичен интерес, а спазването им е изискване за годност на постановения административен акт от органите по поземлена благосъстоятелност. "

И още:

" Посочените данни са показателни за извод за позволена очевидна фактическа неточност, недостатъчност или неточност в кадастралната карта и регистри, свързани с нарушаването на единството на пътната мрежа за общо прилагане посредством нанасянето на имотна граница върху питищата, свързващи републиканския път с плаж Силистар. "

С други думи - омбудсманът е оспорила въобще легитимността на претенциите за частна благосъстоятелност върху въпросния път.

Видимо, пет години по-късно нито една институция не се е справила с казуса. 

" В едната част се намира река, а над него минава държавен горски фонд. Вече опитахме с регионалния шеф да прокараме трасе през държавния горски фонд, с цел да може да го заобиколим, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда и естествен парк " Странджа " ни отхвърлиха.

В реката няма по какъв начин да минават колите, тъй че единственият достъп до плажа минава през този частен парцел ", съобщи през 2018 година Лапчев около абсурда с дадената зелена светлина за строителство в парцела и безконечния проблем със прекъсването на достъпа на туристите до плажа.

Или излиза, че обходно трасе не може да бъде открито - може да се употребява единствено заграденият през днешния ден път.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР