Ястие със завладяващ вкус, което почитателите на морските дарове ще

...
Ястие със завладяващ вкус, което почитателите на морските дарове ще
Коментари Харесай

Салпикон от морски дарове (Salpicon De Marisco)

Ястие със вълнуващ усет, което феновете на морските блага ще оценят уместно

Необходими Продукти

● скариди - 300 г пресни
● октопод - 3 - 4 пипала, сварени
● миди - 300 г черни, с черупка
● рулца от раци - 8 пръчици
● арпаджик - 100 г свеж или маринован
● чушки - 1/2 зелена
● чушки - 1/2 алена
● маслини - 50 г черни, обезкостени
● маслини - 50 г зелени, обезкостени
● зехтин - 4 - 5 с.л.
● оцет - 4 - 5 с.л. ябълков или бял винен
● сол - на усет
● черен пипер - 1 ч.л. прясно надробен
● дафинов лист - 1 бр.
● бяло вино - 1/2 ч.ч.

Начин на подготвяне

Салпикон от морски блага е тип студено средиземномирско предястие, идеално както за летните топли дни, по този начин и за всеки един сезон, когато имаме предпочитание да похапнем нещо леко, свежо и вкусно. Приготвя се бързо и елементарно в няколко елементарни стъпки:

Мидите се почистват, измиват и задушават с чашката бяло вино и дафиновият лист. Щом се разтворят, незабавно се отстраняват от огъня.

Скаридите се потапят във вряща подсолена вода за към 3-4 минути, взависимост от размера им. Изваждат се и се отцеждат добре. Може да купите подготвени, обелени, само че няма да са по този начин вкусни, както в случай че си ги приготвите цели, а след това обелите.

Двата типа чушка се режат на дребни късчета и се смесват със зехтина, оцета, черния пипер и сол. Това ще бъде нашият дресинг, в който количествата могат да варират съгласно вашите желания. Аз да вземем за пример прибавям малко повече оцет, защото обичам по- кисело.

В огромна купа се изваждат мидите от черупките, към тях се режат на кръгчета сварените пипала от октопод и рулцата от раци. Прибавят се обелените скариди, маслините и дребните лукчета (могат да се заместят от елементарен кромид лук, налълцан на ситно).

Дресингът се сипва при по този начин приготвените артикули за Салпикона и всичко се разбърква деликатно, с цел да не се смачкат мидите, които са нежни.

Свежото предястие се оставя от 3 часа до една нощ в ледник и по този начин морските блага поемат от дресинга и стават още по- вкусни.

Поднася се изстудено с чаша бяло вино или розе.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР