Ясно е, че винаги поне част от купуването на подаръците

...
Ясно е, че винаги поне част от купуването на подаръците
Коментари Харесай

3 начина да оцелеем в предпразничното пазаруване

Ясно е, че постоянно най-малко част от пазаруването на подаръците се случва в последния миг, само че колкото по-рано се ориентираме какво тъкмо търсим, толкоз по-лесно ще решим по какъв начин тъкмо да пазарим – препускайки из моловете или онлайн. Докато го вършим обаче, добре е да сме наясно какви тъкмо са правата ни при връщане или подмяна на покупката.

Да си създадем лист

Понякога разковничето се крие в един дребен лист, даже и повърхностно нахвърлен върху страниците в бележника ни. На кого би трябвало да купим подарък, плюс най-малко няколко хрумвания какъв би могъл да бъде той. Както някой беше споделил – умният постоянно си записва. След това колкото по-рано стартираме предколедната шопинг тресчица, толкоз по-спокойно ще се погрижим за другите елементи към подготовката за празниците (украсяване, готвене, обмисляне на фамилните събирания). А и в случай че сме не запомнили за някого, ще имаме време да реагираме в точния момент.

Само на клик разстояние

Все по-удобно и елементарно ни е да пазарим онлайн, изключително по това време на годината, когато в огромните търговски центрове даже единствено паркирането се оказва задача с нараснала компликация, а от време на време си е напряко задача невъзможна. Забравили нещо в последния миг, евентуално ще стигнем и до тях, само че в случай че можем прозорливо да избегнем тълпите, би било най-добре. А онлайн си спестяваме и време, което тъкмо през декември ни е мъчно да намерим в остатък. Освен това по този начин „ ловът “ на фешън находки става още по-приятен и до момента в който избираме дарове за най-близките си хора, можем да подарим нещо и на себе си. Заслужихме си го тази година, нали?

Единственият проблем е, че не можем да докоснем или да пробваме определения артикул, само че пък постоянно можем да го върнем. Директивата на Европейски Съюз за потребителски права ни подсигурява, че имаме право да върнем покупките си (има доста дребни изключения, схваща се), а в границите на 14 дни би трябвало да ни бъде възобновена и сумата, без значение каква е повода за нашия отвод. Но и ние имаме единствено две седмици, в които би трябвало да осведомяваме търговеца, че желаеме да се откажем от покупката си. Това право не важи за покупките от физически магазин.



А в случай че би трябвало да сменяем нещо?

В момента, в който тръгнем да опаковаме някой от подаръците, може да се окаже, че нещо не е както би трябвало, можем и забележим някакъв недостатък – тогава е добре незабавно да сменяем покупката си. А директивата на Европейски Съюз за потребителски права ни подсигурява, че в случай че стоката се окаже дефектна или не работи по метода, посочен в рекламата, в рамките минимум на две години търговецът би трябвало да я поправи или размени гратис, да върне заплатената сума или да направи отстъпка. Магазините или производителите постоянно оферират спомагателна комерсиална гаранция, която е включена в цената на продукта или се заплаща в допълнение. Тя може да ни обезпечи по-добра отбрана, само че в никакъв случай не може да размени или да понижи минималната двегодишна гаранция, на която потребителят постоянно има право според разпоредбите на Европейски Съюз. Защото е значимо да знаем, че #yourEUright!



С поддръжката на Европейската комисия и интернационалната акция " Имаш право "

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР