Яркият и разностранен талант на Лазар Мурджев е познат на

...
Яркият и разностранен талант на Лазар Мурджев е познат на
Коментари Харесай

Прозрения от дъното на Европа

Яркият и многообразен гений на Лазар Мурджев е прочут на интелектуалната аудитория на първо място с острата журналистика, дълбоките социално-политически разбори, метафоричната есеистика, умни фрагменти, безпощадни филипики, мъдри прозрения и дръзки непредвидени прогнози. Познаваме го от списание " Сигурност ", на чиито страници разкрива непримиримия си темперамент и бързите си публицистични рефлекси. Неговото творчество, за разлика от разхвърляните трудове на доста от пишещите братя, скачащи от тематика на тематика като по неравномерен калдъръм, е концептуално. Ще ми се името му да става все по-известно, текстовете му - от ден на ден търсени, тъй като Лазар Мурджев, създател с всестранни знания и богато въображение, със собствен креативен жанр, освен написа остро, мъдро и безапелационно, само че той е един от малцината, които търсят Брод за България. Дори единствено поради това си заслужава да се срещнете с него в книгата му " Прозрения от дъното ", издание на " Захарий Стоянов ". Ето по какъв начин го правят оценка първите читатели:

Чл.-кор. на Българска академия на науките Иван Гранитски: " Словото на Лазар Мурджев е наситено с мирис за България, със обективен възторг и поклонение, когато приказва за великите отечествени предшественици, заложили брод към бъдещето - основатели на страната на духа, отдадени на вярата през времена на тежки потресения и тествания. И в това време словото му е изпълнено с пренебрежение и омерзение против актуалните погубители на благородните национални исторически обичаи, против днешните пишманполитици, недостойни марионетки на новата политическа неплатежоспособност. "

Анна Заркова: " Прозрения от дъното " - не е по този начин. Да, Лазар Мурджев написа от страна, която е на дъното на класациите - тя е първа по беднотия, по смъртност, по неефективност на правосъдната система, по корупция и безотговорност на закононарушенията. Обаче вярното заглавие на тия мемоари би било " Прозрения от дъното на душата ". Защото тия прозрения на Лазар са направени по духовния път, който той изминава в търсенето на оня Брод за България, който към този момент съвсем е намерил - в случай че не тялом, то най-малко духом - и то с приятели. Такъв брод има. Не знам за вас, само че аз му повярвах на Лазар. "

Проф. Орлин Загоров: " Книгата " Прозрения от дъното " съставлява четиво, което освен боде гузните съвести със своите остри прозрения за действителността на повърхността, където царството на несигурността и безвластието на законите се окопават в дълбоката бездна сред благосъстоянието и бедността, а посланията от недрата на националното неодобрение разрушават всяко безсърдечие и го трансформират в неподчинение на духа. Основното наличие на " Прозрения от дъното " е апелът за смяна на съзнанието, т.е. пробуждането, ориентирано към проницателна нематериалност и непрекъснато себеусъвършенстване. "

Проф. Радослав Радев: " Лазар Мурджев има своите политически пристрастия, само че те не му пречат да бъде добър журналист, той влага в крайността на метафорите, с цел да не потъне в безизходността на цинизма, изтощен е от клишета, по тази причина избира остротата на думите. Творбите му могат да се назоват и репортажи, само че вместо с географска - с нравствена яснота - " от дъното на Европа ". "

Подчертах концептуалността в творчеството на Лазар Мурджев. Тя е подкрепена безапелационно от художественото оформление на книгата, осъществено от сина му Димитър Мурджев, от полиграфическото осъществяване и от структурирането на книгата, която има няколко раздела: I. Раздел за оцеляване - БРОД; II. Само мирис надежда; III. Фрагменти/ Пристрастия/ Апострофи; IV. Убий българина. Заглавията, естествено, не споделят всичко, само че подсказват, че таман такива книги са потребни през днешния ден на читателите и на обществото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР