Японското правителство одобри мащабен икономически пакет на стойност 29,1 трилиона

...
Японското правителство одобри мащабен икономически пакет на стойност 29,1 трилиона
Коментари Харесай

Япония отвори голямата торба с помощи

Японското държавно управление утвърди огромен стопански пакет на стойност 29,1 трилиона йени (199 милиарда долара). Той цели да облекчи резултатите от инфлацията и да извади стопанската система на страната от рецесията на фона на въздействията на пандемията от ковид, войната в Украйна и по-слабата йена, оповестиха международните организации.

Изправено пред неуверена социална поддръжка, кабинетът на японския премиера Фумио Кишида подхваща понижаване на сметките за комунални услуги, което е и главен дирек на икономическия пакет. Тази поддръжка ще разреши на средностатистическото японско домакинство да икономисва месечно по 5000 йени (34 долара) за интервала сред януари и септември.

Очаква се общият размер на пакета да доближи 71,6 трилиона йени (490 милиарда долара), като се вземат поради и разноските за фискални ограничения и бизнеса.

" Ние ще се погрижим ограниченията да стигнат до всички и ще създадем всичко допустимо, с цел да могат хората да се усещат подкрепени в всекидневието си ", сподели Кишида след утвърждението на проекта.

Японските управляващи афишират огромните разноски макар влошените обществени финанси на страната, като множеството от нужните средства евентуално ще бъдат обезпечени посредством издаване на държавни облигации, изяснява Киодо.

Освен това се чака на актуалната парламентарна сесия държавното управление да показа спомагателен бюджет за фискалната 2022 година, приключваща в края на март 2023 година

" Насочваме се към цените на силата, главен фактор зад скорошната инфлация, и ограничаваме покачващите се цени по забележим метод ", разкри японският министър председател, след което добави: " Ще похарчим общо 6 трилиона йени (41 милиарда щ. долара) за ограничения, засягащи енергетиката, и разширението на поддръжката за всяко домакинство до 45 000 йени (305 долара) ". 

Нарастващата инфлация засегна Япония, до момента в който нейното стопанство се възвръща от следствията от пандемията доста по-бавно от други развити стопански системи.

Правителството възнамерява да понижи сметките за електрическа енергия на семействата със 7 йени на киловатчас (0,05 щ. цента), което значи, че домакинство ще спести приблизително към 2800 йени (19 долара) на месец, до момента в който поддръжката за компаниите ще възлиза на 3,5 йени на киловатчас.

За сметките за газ на семействата държавното управление ще обезпечи поддръжка на стойност 30 йени (20 цента) на пространствен метър, което ще разреши на едно приблизително домакинство да спести към 900 йени (6,1 долара) на месец.

Съществуващите дотации за търговците на едро на нефт, посредством които се понижават цените на дребно на бензина и керосина, ще бъдат удължени след декември, само че ще бъдат понижени от юни следващата година.

Мерките, свързани с енергетиката, ще оказват помощ за ограничение на покачването на потребителските цени с към 1,2 процентни пункта, до момента в който по-широкообхватният стопански пакет може да увеличи действителния БВП на Япония до към 4,6 %, съгласно оценки на държавното управление.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР