Има много голяма възможност до края на годината България да

...
Има много голяма възможност до края на годината България да
Коментари Харесай

МФ: Реалистично e да приемем еврото в средата на 2025 г.

Има доста огромна опция до края на годината България да извърши инфлационния аршин за банкет в еврозоната, след което може да желаяме ексклузивен конвергентен отчет от Еврокомисията и Европейската централна банка. Това отваря реален небосвод за приемане на еврото към средата на 2025 година Това съобщи служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев по време на финансовия конгрес " Шумът на парите ".
Критерият за влизане в еврозоната изисква средногодишната инфлация да не надвишава с 1,5% нивото на трите страни с най-ниска инфлация плюс 1,5%. България към момента не може да отговори на това условие макар сериозното закъснение на инфлацията от края на м.г. и регистрираните от Национален статистически институт за април 2,4%.
" Изключително значимо е да се подготвим добре и качествено за влизането в еврозоната, а точната дата не е чак от такова значение ", съобщи зам.-министър Методиев. По думите му, в случай че пътят ни към еврозоната е маршрут с километри от 0 до 100, ние сме към 85-90 километър.
На форума бе регистрирано, че от 2018 година за всички държавни управления приемането на еврото е била предпочитана тематика. Създаденият Координационен съвет за приемането на еврото заседава всеки месец, има и функциониращи работни групи в разнообразни области - информационна, отбрана на потребителите, платежни системи и така нататък
Вече е признат Закон за Българска народна банка, подготвен е Законът за еврото, който следва да бъде импортиран в новия парламент. Имаме стартирала информационна тактика, която към момента е в начална фаза, само че има лого, слоган, уебсайт, регистрираха от Министерството на финансите. Изпълнени са и към 90% от промените, с които страната ни се е заела още през 2018 година Оставало да се извърши " единствено една частична промяна в държавните предприятия ".
" Не забравяйте, че с изключение на числовите критерии, има и детайл на оценка на средносрочна резистентност на страната. Важното е да работим в посока поддържане на фискална дисциплинираност и осъществяване на критериите “, акцентира зам.-министър Методиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР