Японският парламент прие закон, според който онлайн обидите се наказват

...
Японският парламент прие закон, според който онлайн обидите се наказват
Коментари Харесай

Япония наказва за онлайн обиди с година затвор

Японският парламент одобри закон, съгласно който онлайн обидите се санкционират със затвор. Тази стъпка е подхваната на фона на възходящата социална угриженост по отношение на кибертормоза и в частност поради самоубийството на 22-годишната Хана Кимура - спортистка и звезда в риалити шоуто Terrace House, което се излъчва по Netflix, предава CNN.

Предвиждат се сурови санкции за тези, които нарушат закона – грози ги отнемане от независимост за интервал до 1 година, полагане на публично потребен труд и санкции до 300 000 японски йени (около 2200 долара). Това е фрапантно стягане на съществуващите санкции за задържане за по-малко от 30 дни и санкция до 10 000 йени (75 долара).

Законопроектът беше избран от мнозина като спорен в страната, защото изказванията са, че може да попречи на свободата на словото и критиките към ръководещите. Привържениците обаче считат, че е належащо по-строго законодателство за битка с кибертормоза и онлайн издевателството.

Случаят с Кимура е изключително обезпокоителен. Младото момиче протяга ръка на живота си през май 2020 година, откакто става обект на всекидневни обиди и рецензии от страна на феновете на предаването. Идеята на Terrace House е да покаже взаимоотношенията сред три дами и трима мъже, които краткотрайно живеят в споделен дом. А държанието пред камера на Кимура, което постоянно е било ръководено от концепциите на продуцентите, й е навлякло гнева на публиката.

Затова майката на Кимура поведе акция за по-строги закони за битка с кибертормоза след гибелта на щерка си и сътвори организация е името „ Помни Хана “, с цел да увеличи осведомеността по отношение на кибертормоза.  Междувременно шоуто Terrace House, в което е взела участие щерка й, е свалено от ефир след нещастието.

„ Искам хората да знаят, че кибертормозът е закононарушение “, сподели тя и добави, че се надява изменението да докара до по-добро законодателство.
Екологичен потенциал приканва кибертормоза на дами да бъде криминализиран
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР