Японски учени предложиха да се борят с COVID-19 с помощта

...
Японски учени предложиха да се борят с COVID-19 с помощта
Коментари Харесай

Борят ковид с бактерии за сирене

Японски учени предложиха да се борят с COVID-19 благодарение на бактерии, употребявани при производството на сирене. Изследователите се надяват, че бактериите ще подтикват имунната система, което ще направи битката на организма против ковид по-активна. Експерти, интервюирани от Gazeta.Ru, оцениха вероятностите на сходен метод.

Млечнокиселата бактерия Lactococcus lactis се употребява необятно в производството на сирене и се счита, че някои подвидове могат да засилят интензивността на имунната система посредством стимулиране на плазмоцитоидни дендритни кафези, които стартират да създават интерферони и по-късно " показват " фрагменти от антигени на Т-лимфоцити, задействащи работата на Т-клетъчния имунитет.

Японски учени от университетската болница в Нагасаки и други проучвателен центрове взеха решение да схванат дали потреблението на един от подвидовете на Lactococcus lactis, по този начин наречената LC плазма, ще бъде ефективна срещу признаците на COVID-19. Въпреки че е посочила изгода в по-ранни изследвания, към момента не е проучена против COVID-19. Изследователите съобщават подробностите в публикация, оповестена в услугата за предпечат на medRxiv.

„ Това са от дълго време известни обстоятелства,  извършени са огромни проучвания за въздействието на микробиома и неговата устойчивост към колонизация, антиковидни свойства и резултата върху имунитета на лигавичната преграда “, сподели Георги Викулов, имунолог и вирусолог, пред Gazeta.ru.

Проучване, което стартира през декември 2021 година, ще продължи до април 2023 г. През това време учените възнамеряват да наемат 100 доброволци с асимптоматичен и лек COVID-19, половината от които ще одобряват LC-плазмени капсули в продължение на две седмици, а другата половина ще одобряват плацебо. Изследователите се надяват да схванат дали пациентите, лекувани с LC плазма, изпитват по-малко загуба на подушване, отмалялост, зной и други признаци на COVID-19. Те също по този начин ще оценят равнището на вирусния товар, концентрацията на антитела и равнищата на биомаркери, които отразяват хода на болестта.

„ Тъй като LC-плазмената добавка ускорява както вродените, по този начин и адаптивните имунни отговори посредством активиране на плазмоцитоидни дендритни кафези, ние допускаме, че добавката на LC-плазма може да понижи признаците на COVID-19 “, пишат създателите.

Наличните лекувания за пациенти с лека форма на COVID-19 са лимитирани, тъй че резултатите от това изследване могат да бъдат потребни в битката с асимптоматичните и леки случаи на COVID-19. ”

Чревната микрофлора, където попадат бактериите, в действителност може да повлияе както на вродения, по този начин и на добития имунитет, сподели за Gazeta.ru Павел Волчков , началник на лабораторията за геномно инженерство на МФТИ. Резултатите от проучването обаче надали ще изяснят нещо.

Друг проблем е, че бактериите Lactococcus lactis нямат колонизираща функционалност - с други думи, не са в положение да се задържат в червата, добавя специалистът. Те могат да останат там единствено при интензивна приложимост на антибиотици, които ще унищожат личната им чревна микробиота. По сходен метод работят лактобактериите и бифидобактериите, употребявани при диария, появила се на фона на антибиотици.

„ Тези бактерии нормално се отглеждат в специална среда “, споделя Волчков. „ Те губят способността да колонизират каквото и да било.

Те са се приспособили да живеят в идеални условия на изкуствени хранителни среди и не могат да се конкурират с същинската чревна микрофлора. Следователно, приемането на такива медикаменти води до обстоятелството, че те даже нямат време да се задържат в червата ви. Те нормално не могат да повлияят на нищо по важен метод. "

Активиране на плазмоцитоидни дендритни кафези благодарение на бактерии се следи единствено в лабораторни условия, отбелязва Волчков. В реалност резултатите могат да се разграничават доста.

Дори в лека форма, COVID-19 може да докара до дълготрайни последствия. Понастоящем моноклоналните антитела могат да се употребяват за лекуване на леки до умерени случаи, само че самото лекуване има редица противопоказания. Ако LC-плазмата въпреки всичко се окаже надеждна, тя ще се трансформира в комфортен и наличен инструмент, който може да понижи риска от затруднения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР