Японски суперкомпютър, който е обявен за най-бързия в света, използва

...
Японски суперкомпютър, който е обявен за най-бързия в света, използва
Коментари Харесай

Fugaku - най-бързият суперкомпютър в света - търси лечение на коронавируса

Японски суперкомпютър, който е разгласен за най-бързия в света, употребява своя извънреден потенциал за идентифициране на евентуални лекувания за новия ковид (COVID-19).

Япония тази седмица си възвърна първото място за първи път от 2011 година насам, поставяйки завършек на години на американско и китайско владичество в уеб страницата TOP500, който наблюдава развиването на мощността на компютърната обработка.

Японският суперкомпютър Fugaku може да прави повече от 415 квадрилиона калкулации в секунда, 2,8 пъти по-бързо от системата Summit, създадена от Националната лаборатория Oak Ridge в Съединени американски щати, която заемаше първото място, когато обявяваните два пъти годишно ранглисти бяха оповестени последно през ноември.

Разработен през последните шест години от японския софтуерен колос Fujitsu and Riken, подкрепян от държавното управление проучвателен институт в западния град Кобе, Fugaku включва 150 000 високоефективни преработвателни единици и може да тества хиляди субстанции седмично.

Суперкомпютрите, които са повече от 1000 пъти по-бързи от елементарния компютър, могат да се употребяват за преструване на нуклеарни детонации, осъществяване на виртуални проби на оръжия и моделиране на климатични системи.

В сеизмично дейна Япония, Fugaku ще моделира въздействието на земетресение и цунами и ще очертае пътищата за бягство, написа бизнес изданието Nikkei.

Въпреки че той няма да работи на цялостни обороти до идната година, специалистите се надяват суперкомпютърът, който коства 130 милиарда йени (1,2 милиарда долара) да помогне за идентифициране на лекуване за COVID-19 от към 2000 съществуващи медикаменти, в това число тези, които занапред ще доближават стадия на клиничното изпитване.

Машината към този момент е направила симулации за това по какъв начин дихателните капчици се популяризират в разграничени офисни пространства и в препълнени влакове, когато прозорците на вагона са отворени.

" Надявам се, че авангардната осведомителна технология, създадена за Fugaku, ще способства за огромен прогрес във връзка с сложни обществени провокации като COVID-19 ", споделя в изказване Сатоши Мацуока, който е началник на центъра за изчислителни науки на Рикен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР