Япония успешно изстреля обсерваторията “Хитоми на 17 февруари, но седмици

...
Япония успешно изстреля обсерваторията “Хитоми на 17 февруари, но седмици
Коментари Харесай

Япония обяви мисия ASTRO-H (Хитоми) за изгубена!

Япония сполучливо изстреля обсерваторията “Хитоми ” на 17 февруари, само че седмици по-късно тя беше изгубена. Credit: JAXA

Японската галактическа организация публично разгласи, че астрономическата задача ASTRO-H (Хитоми) е изгубена и няма късмет за нейното възобновяване.

“Хитоми ” беше мощна галактическа обсерватория с четири телескопа на борда. Изстрелването бе извършено на 17 февруари благодарение на ракета “HII-A ”. Тя към този момент беше почнала да организира своите астрономически наблюдения до 26-ти март, когато ненадейно беше изгубен радиосигнала от нея. Наземни астрономи, занимаващи се с наблюдението на спътниците рапортуваха, че от “Хитоми ” са се отделили части. Някои откъслечни сигнали бяха получени през идващите няколко дни, само че по-късно всички очаквания бяха попарени след изясняването на аргументите за повредата.

Поредица от софтуерни неточности е довела до загубата на галактическата обсерватория. Първо проблем е зародил с Инерциалната измерваща единица (Inertial Measurement Unit, IMU), която подала неправилни данни към бордовите компютри. Компютрите от своя страна са подали команда за коригирането на въртене, каквото в действителност не е имало.

По принцип “Хитоми ” би следвало да обработва данни и от другите датчици, които употребяват Слънцето и звездите за насочни точки, с цел да се ориентира по тях, само че тези системи не са били налични сега на повредата и компютърът е разчитал единствено на данни от IMU. Така галактическият уред е продължавал своето завъртане до миг, в който жироскопите не са могли да го компенсират. В един миг се е случило включванетто на двигателната система.

Но включването на моторите при неявяване на данни от слънчевия датчик се оказало съдбовно. Обсерваторията “Хитоми ” траяла да се върти до миг, в който почнали да се отделят части – този хардуер, който не е могъл да издържи на натоварването. За голямо страдание измежду откъснатите части са и слънчевите панели, които са виновни за електрозахранването.

По-късно беше открито, че получените откъслечни сигнали дни след повредата не са били въобще от “Хитоми ” – обсерваторията към този момент е била мъртва.

В рамките на късото си битие “Хитоми ” е направила някои значими наблюдения, само че те са доста малко. Учените са се надявали на цели 10 години работа.

“Това е покруса за науката ”, оповестява Ричард Мушоцки, астроном от университета в Мериленд за Нейчър.

За страдание ще отнеме години, преди аварийни научни принадлежности да бъдат издигнати и да бъдат изстреляни с други обсерватории.

А “Хитоми ” ще продължи да обикаля към Земята като ненужен галактически отпадък в продължение на още дълги години, преди да падне назад.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР