Япония трябва да демонстрира своята готовност и способност да блокира

...
Япония трябва да демонстрира своята готовност и способност да блокира
Коментари Харесай

В Япония обявиха необходимост от блокада на спорните Курилски острови

Япония би трябвало да показва своята " подготвеност и дарба " да блокира проливите сред континентална Русия и Южните Курили , с цел да позволи териториалния въпрос . Това разгласи японският политолог и някогашен посланик Акио Каватао в своя публикация за Newsweek Japan.

" За да могат съветските управляващи да осъзнаят значимостта на решаването на териториалния проблем , японското държавно управление би трябвало да показва своята подготвеност и дарба да блокира проливите Соя (Лаперузов проток) и Цугару (Сангар), които са главните пътища за доставяне сред континенталната част на Русия и четирите северни острова ", акцентира той.
 Русия строи военни обекти на противоречивите Курилски острови
Русия строи военни обекти на противоречивите Курилски острови

Напрежение сред Токио и Москва

В същото време, по думите на японския политолог, сега Токио не би трябвало да бърза с разрешаването на курилския въпрос , а да чака, до момента в който " н ационалната мощност " на Русия " намалее, както през 1990-те години ".

Същевременно Каватао признава, че нищо сходно не се планува в обозримо бъдеще, тъй че Япония би трябвало да се " събере " и да се настрои за " дълъг развой ". Въпреки това даже в този момент Токио съгласно политолога би трябвало да " унищожи главната причина за позицията на Русия " и да потвърди на целия свят, че " съглашението от Ялта (от 1945 г.) единствено по себе си не дефинира измененията в границите сред Русия и Япония ".

Каватао прибавя, че " по-добре е да се резервира успокоение и самообладание във всичко това ", а също и да се заобикаля " непотребният звук " в медиите. " Трябва да изградим връзки с Русия по сложен метод, като последователно се стремим да създадем в нея настроения, които са от изгода за нас от позиция на разрешаването на териториалния въпрос ", акцентира той.
 Новият министър председател на Япония даде обещание да реши казуса с Курилските острови
Новият министър председател на Япония даде обещание да реши казуса с Курилските острови

" Чрез откровен продан на отзиви на най-високо ниво с Русия "

Акио Каватао е работил дълго време в японското външно министерство, три пъти е бил в командирован в посолството в Съюз на съветските социалистически републики и Русия. Като гост-професор политологът преподава в университета в Токио и университета Васеда.

В продължение на доста години връзките сред Москва и Токио са помрачени от неналичието на кротичък контракт, който по този начин и не беше подписан след Втората международна война. Главната спънка остава въпросът за принадлежността на Южните Курили (островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и хребета Хабомай). Япония има териториални искания към тях, като се базира на двустранния контракт от 1855 година за търговията и границите. Позицията на Москва е, че островите са станали част от Съюз на съветските социалистически републики вследствие на войната и суверенитетът на Русия над тях не предстои на подозрение.

През 1956 година Съветският съюз и Япония подписаха Съвместна декларация, в която Москва се съгласи да прегледа опцията за предаване на Хабомай и Шикотан след сключването на кротичък контракт. Последвалите договаряния обаче не доведоха до нищо.
 Япония смъмри Русия поради военни учения на Курилските острови
Япония смъмри Русия поради военни учения на Курилските острови

" Това е недопустимо "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР