Япония стана петата страна в света, изпратила свой апарат на

...
Япония стана петата страна в света, изпратила свой апарат на
Коментари Харесай

Японски спускаем апарат кацна на Луната

Япония стана петата страна в света, изпратила собствен уред на Луната, съобщи Българска национална телевизия.

Японската галактическа сонда SLIM сполучливо приложи нова технология за точно кацане с акуратност до 100 метра от избраното място.

Японската галактическа организация беше определила рид на кратер малко на юг от лунния екватор.

 

Прилуняването бе приключено в 17:20 българско време. Телеметрията на апарата не разкрива еднопосочно, дали той е осъществил сполучливо кацане. Японската галактическа организация Джакса завърши излъчването без да разгласи дефинитивни резултати, прецизира Дир.бг.

Япония се стреми да се трансформира в петата страна, кацнала на Луната. По-късно денем ще бъде извършена конференция, където ще бъде разкрито дали задачата е била сполучлива или се е разрушила на лунната повърхнина.

Сондата SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), наричана още " лунен снайперист ", се опита да кацне в границите на 100 метра от задачата си. Досега точността на кацане при сходни задачи е била в границите на няколко километра. Въпреки това, Токио ще удостовери точните данни за прецизността на задачата едвам след 2 седмици.

От ДЖАКСА споделиха, че технологията за кацане ще се трансформира в мощен инструмент за бъдещо проучване на хълмистите лунни полюси, за които се счита, че са евентуален източник на О2, гориво и вода - факторите, нужни за поддържане на живота.

Япония от ден на ден се стреми да играе по-голяма роля в космоса, партнирайки си със Съединени американски щати в контраст на Китай. В страната има няколко частни галактически стартъпа и проектите на ДЖАКСА са да изпрати астронавт на Луната като част от задачата " Артемис " на НАСА в идващите години.

Японската галактическа организация претърпя в последно време поредност от неуспехи с създаването на ракети, измежду които бе и несполучливото изстрелване през март на новата ракета H3. То докара до закъснение на доста японски галактически задачи, измежду които и SLIM и взаимното проучване с Индия на Луната, която през август м.г. реализира историческо кацане на южния лунен полюс.

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на дребни метеорити, само че кацането на Луната е доста по-трудно поради гравитацията. Три лунни задачи на японския стартъп ispace, на съветската галактическа организация и на американската компания " Астроботик " (Astrobotic) се провалиха предходната година.

След кацането SLIM ще разположи два мини апарата за проучване и снимане.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР